Geluk

Zalua Tulizeo 8 mrt 2017

Geluk. Wat is het eigenlijk en waar vind je het? Vind je het eigenlijk wel? Kan je het niet zelf maken? En hoe komt het dat ik het niet vind?
Vragen die regelmatig in mijn hoofd rondgaan. Het ene moment weet ik zeker dat ik het geluk in me heb en het andere moment kan ik wel door de grond zakken. Maar als we nou eens écht gaan kijken naar wat geluk is, hebben we het dan niet allemaal al in ons?

Misschien moeten we niet zo overdrijven en kijken naar de grote problemen in de wereld.
Vluchtelingen die maar blijven komen, het klimaat dat door de war wordt geschopt, machtige leiders waar mensen niet tevreden over zijn en verkiezingen die uit de hand lopen..
En wat doen we? We kijken toe hoe mensen sterven van de honger, wie zien hoe de Noordpool straks niets meer is dan een plasje water in de enorme zee en kijken we toe hoe mensen de leiding nemen en in één handomdraai je hele leven kunnen veranderen.

Dan vraag ik me af: waar zijn onze stemmen gebleven? Wij, met z’n allen, moeten er samen iets van maken. Wij moeten samen een oplossing bedenken voor onze problemen. En dan zullen wij er samen uitkomen. Maar dat kan niet, als niemand iets durft te zeggen. Zijn we bang om uitgelachen te worden? Zijn we bang om buitengesloten te worden? Waar zijn we eigenlijk bang voor? En natuurlijk weet ik dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, maar mijn moeder zei ooit tegen mij toen ik nog een kleine meid was: “Wie niet waagt, wie niet wint.”

En dat is wat ik denk dat we moeten gaan doen. We moeten toch ergens beginnen? Je wilt toch niet in een wereld leven waar je niet gelukkig kan zijn? Je wilt toch het beste voor je kinderen en voor je toekomst? Het zijn veel vragen die ik stel, dat klopt. Maar denk er maar eens over na. Je zult zien dat je over verschillende onderwerpen heel anders gaat denken.
En dan, als wij met z’n allen gaan denken, denken over waar we mee bezig zijn, over wat we willen bereiken en hoe we dat gaan doen, dan vind je geluk. Het geluk zit namelijk al in ons. Het enige wat we nu nog hoeven te doen is een manier vinden om het naar boven te halen.

Geluk: iets wat je hebt en moet gebruiken.