Camembert in de gordijnen

Sjeik Sjaak 29 mrt 2017

Velen zijn blij met het experimenteren met de videoscheidsrechter door de FIFA. ‘Eindelijk’, zeggen zij. Eindelijk ziet de baas van het voetbal in dat onrecht in het voetbal bestreden kan worden met de hedendaagse technologie. Eerst al de doellijntechnologie, die goed lijkt te werken, en nu het experimenteren met videoscheidsrechters.

Afgelopen dinsdag werd tijdens de vriendschappelijke interland Frankrijk-Spanje weer eens geëxperimenteerd met de videoscheidsrechter. Nadat Antoine Griezmann in de 48e minuut scoort met een mooie kopbal, juicht hij, juichen zijn teamgenoten, de mensen in het stadion en met hen mensen over de hele wereld. Deze mensen hebben een geluksmoment. Hun landgenoot, hun team, ‘Les Bleus’ boekt succes. Er zullen, ondanks de belangeloze wedstrijd, mensen in hun huiskamer hebben staan schreeuwen. Glazen merlot zullen door de lucht hebben gevlogen, nietsvermoedende Franse bulldogs zullen een schop hebben gekregen bij het spastische gejuich van Jean-Marie en plakjes camembert zullen in de gordijnen terecht zijn gekomen. Maar dan gebeurt het. De scheidsrechter, de Duitser Felix Zwayer, krijgt – omringd door jengelende Spanjaarden – iets te horen in zijn oortje. En niet dat het dak van Stade de France 14.000 ton weegt. Nee, hij heeft contact met de videoscheidsrechter, die hem vertelt dat hij de beelden heeft bekeken en hieruit onomstotelijk is vast komen te staan dat de scorende Griezmann zich in buitenspelpositie bevond. Zwayer kan het amper verstaan, door al dat gejoel van die Fransen, maar de strekking is duidelijk. Zwayer blaast zijn fluitje vol met speeksel en keurt de goal alsnog af. Teleurstelling en frustratie bij honderd miljoen miljard Fransen, maar als resultaat een rechtvaardig verloop van de wedstrijd. Dus is iedereen blij. Toch?

Of is het de romantiek van voetbal, dat een doelpunt onterecht wordt goedgekeurd, een penalty onterecht wordt gegeven en een rechtsback die een veel te vervelende linksbuiten bij de ballen grijpt, aan de scheidsrechter compleet voorbij gaat? Misschien zelfs een goed uitgevoerde schwalbe die een penalty oplevert? Voetbal is juist zo leuk door alle randzaken. En alles wat er mis gaat, dat gevoel van onrechtvaardigheid op het veld en bij de mensen thuis. Het levert discussie op. Was de penalty terecht of niet? ‘Dit is toch donkerrood?!’. Als alles maar wordt geregistreerd en direct gevolg krijgt, valt er weinig meer te beleven. Ja, goed voetbal. Maar daarvoor kijken we toch niet?