Billenknijpen en zo

pavke.nl 21 mrt 2017

Jaren geleden was ik tijdens carnaval met mijn toenmalige vriend een dag in Breda. Volgens vrienden uit Dordrecht was het in een bepaalde gelegenheid altijd heel gezellig, dus spraken we daar met hen af. Het bleek een uitermate treurig en ongezellig zaaltje te zijn en mijn vriend en ik besloten ergens anders heen te gaan. Totaal onbekend in Breda, gingen we op ons gevoel af. We kwamen langs een café waar een hoop mensen buiten stonden die allemaal heel leuk verkleed waren. Daar wilde mijn vriend naar toe. Eenmaal binnen, het was er afgeladen vol, vocht ik me een weg naar de bar om wat te drinken te halen. Toen ik terugkwam bij mijn vriend, was hij lijkbleek en wilde onmiddellijk weg. Hij was in zijn kont geknepen door een man. We bleken in een gay-bar terecht te zijn gekomen. Ik moest lachen om zijn reactie, zijn ontsteltenis en zei tegen hem dat hij nu als man ook eens ervoer hoe dit voelt. Als je als vrouw door een man in je billen wordt geknepen en je zegt er wat van, krijg je steevast de reactie dat je niet zo flauw moet doen. Maar als het dan echt zo weinig voorstelt, waarom reageert mijn vriend dan zo heftig? Omdat het dus wel degelijk een aantasting van je fysieke integriteit is!

De valkuil voor ons vrouwen is, dat dergelijk gedrag van mannen naar vrouwen toe door die mannen als aanvaardbaar gedrag, als iets onschuldigs wordt gezien en dat we er daarom maar niks van zeggen. Want het is dus nog steeds zo dat mannen de grenzen bepalen in de interactie met vrouwen. Zij menen het recht te hebben onze lichamelijke integriteit aan te tasten, louter en alleen omdat zíj dat normaal en aanvaardbaar vinden. Vrouwen die dit niet accepteren worden als flauw en kinderachtig weggezet en soms – in reactie op hun protest – nog ernstiger lastiggevallen. Wat hier direct uit voortvloeit is onderdrukking van en geweld tegen vrouwen. Dit is een wijd verspreid en hardnekkig fenomeen, dat nog steeds wordt gezien als losstaande incidenten in plaats van het patroon dat het in werkelijkheid is. Waar halen die mannen toch het idee vandaan zeggenschap over vrouwen en hun lichaam te hebben? Opvoeding (ook van vrouwen!), maatschappelijke factoren, religie? Allemaal spelen ze een rol denk ik. Het wordt tijd dat dit op de politieke agenda komt en wordt aangepakt!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Billenknijpen en zo
Sluiten