Amnesty International collecte week

De president is dom, dik en lelijk. Voor ons zou dit een normale uitspraak zijn om iets te zeggen zonder ook maar enige gevolgen. Maar deze MENINGSVRIJHEID is niet voor iedereen weggelegd. Is het echt nodig om daarvoor meerdere mensen op een vierkante meter op te sluiten omdat ze een “verkeerde” mening hebben? Is het echt nodig om mensen dag in/dag uit daarvoor te mishandelen? Mijn antwoord is nee!
Omdat ik zelf ook nogal snel zeg wat ik denk (wat in de familie ligt), zouden er in zulke landen van onze familie misschien maar 2 mensen van de familie NIET opgesloten zijn. Dit klinkt natuurlijk absurd, maar het is wel de waarheid.

Om deze mensen weer in de vrijheid te helpen is Amnesty International in het leven geroepen. Vele collectanten (inclusief ik) lopen in maart weer door de wijken van Nederland en hebben als doel ze veel mogelijk geld op te halen. Dit gaat niet altijd zonder slag of stoot…….

Helaas zijn er een aantal mensen die bij het aanbellen luid beginnen te schreeuwen dat ze geen interesse hebben of hard op het raam staan te bonken en bewegingen maken met hun hoofd. Dit is natuurlijk hun goede recht. Niemand is verplicht iets te geven. Toch zou ik deze mensen willen oproepen bij een collecte dan de collectant eerlijk en beleefd te zeggen dat er geen interesse bestaat. De collectanten blijven vrijwilligers!

Dit geld ook voor de mensen die “helaas” geen kleingeld hebben. Wij collectanten bijten niet! U kunt rustig zeggen dat er geen interesse bestaat. 90% van de mensen heeft altijd wel minstens 1 euro in de portemonnee.

Gelukkig zijn er ieder jaar ook weer een hoop gulle gevers die wij ontzettend dankbaar zijn. Er is niets zo bevredigend als met een zware collectanten-bus rond te lopen (1000x beter dan met de zware winkel-tassen van je vriendin).

Om dit verhaal af te sluiten: opvallend is dat de meeste collectanten van middelbare tot zeer hoge leeftijd zijn. Dit betekent dat in de komende jaren het aantal collectanten drastisch zal verminderen.
Ik zou met dit artikel dan ook graag de jeugd willen aansporen om mee te lopen. Voor ons maken 2 uurtjes lopen (op het feit dat ik er weer trek van krijg na) geen verschil uit, maar voor de mensen die opgesloten zitten kan het een verandering voor het leven uitmaken!