De beste wensen. De keerzijde van de feestdagen.

Sten 2 jan 2017

Tweeduizendzeventien is begonnen. We hebben weer een paar miljoen euro de lucht ingeschoten, een paar champagnehandelaren gered van hun faillissement en oliebollen gegeten alsof het tictacs waren. De laatste dag van het jaar is niet compleet zonder deze drie elementen. En een staatslot. Tradities. Nederland is er dol op. De eerste dag van het nieuwe jaar wordt steevast ingeluid met liters drank en een aanslag op je slaapritme. Stuk voor stuk prachtige tradities die we absoluut in stand moeten houden.

Helaas voor de werkende medelander viel de jaarwisseling dit jaar in het weekend. Zodoende pakken we op de tweede dag van het nieuwe jaar ons forenzenbestaan weer op. Op kantoor mag je luisteren naar nieuwjaarverhalen die meer op elkaar lijken dan Frank en Ronald de Boer. Ergens vaag op de achtergrond hoor je een betoog over een fantastisch rijstwafeldieet wat de receptioniste gaat helpen nu wél de overtollige kerstkilootjes er af te krijgen. En als klap op de pas afgestoken vuurpijl zijn er nog de beste wensen. Een traditie die net zo weinig toevoegt als de letter g in lasagne.

Een volledig uitgekauwd cliché wat tegelijkertijd met de goede voornemens om de hoek komt kijken. Het veroorzaakt een ware Tinderdate spanning binnen de kantoormuren. Gaan we voor een hand? Of drie kussen? Op kantoor zijn ‘de beste wensen’ nog enigszins te overzien, maar als dat achter de rug is verspreid het beste wensen virus zich als een ware epidemie over het land. In de eerste week van januari is ‘de beste wensen’ plots de enig denkbare ijsbreker in elk gesprek. Buren komen spontaan achten hun oerwoud van geraniums vandaan om je de hand te schudden. Te pas en te onpas wordt er maar met wensen gestrooid. Na krap een week wordt daar nog steevast het walgelijke ‘het mag nog’ aan toegevoegd. Om het nog maar niet te hebben over de vage Facebookvrienden die hun nieuwjaargeluk willen delen met letterlijk iedereen die ze kennen.

Laten we afscheid nemen van naïviteit en deze traditie afschaffen. De beste wensen is als een nieuw album van Gordon. Niemand zit er op te wachten en opeens is het er. Aangezien Gordon gestopt is, lijkt dit het uitgelezen moment. Laten we de beste wensen vanaf nu samen met onze kerstboom op straat zetten. Dan kan iedereen het zien, maar heeft niemand er verder last meer van.