Brief aan mijn zoon.

Mijn zoon,

in 2017 wordt je 46. Ik zou je graag willen ontmoeten, maar je bent illegaal geadopteerd.
Ik weet niet waar je bent, noch hoe je eruitziet. Misschien lijk je op mij en misschien ook wel op je twee zussen en broer.
Heb je ook kinderen? Ben je getrouwd of woon je samen? Misschien woon je alleen?
Leven je adoptieouders nog? Ik hoop dat zij je verteld hebben dat je geadopteerd bent.
Welke naam zullen ze jou hebben gegeven? Zelf noem ik je Maurice.
Je bent twaalf jaar jonger dan ik.
De arts die je vroeger meegenomen heeft, ontkent alles, net als alle betrokkenen.
Ik weet daarom ook niet waar ik je zou kunnen zoeken.
Jij en je adoptieouders zijn misschien ook wel naar diezelfde arts geweest voor vragen omtrent jouw biologische moeder.
Hij heeft misschien wel gezegd dat ik niets met jou te maken wil hebben, misschien heeft hij wel gezegd dat ik overleden ben.
Zo wordt het wel erg moeilijk voor ons gemaakt om elkaar te vinden.
Ik zit nog met zo veel vragen en jij misschien ook wel.
“If it be your will” is een mooie toepasselijke titel van een lied van Leonard Cohen. Als het zo mag zijn, gaan we elkaar ontmoeten.
Wat fijn zou dat zijn.

Liefs van je moeder,

Sinds oktober 2016 is er een adoptieregister geopend voor illegale adoptie. Ik heb me er al ingeschreven met het weinige dat ik weet, waaronder het vermoedelijke geboortejaar van mijn zoon, 1971. Het zou fantastisch zijn als vele illegale-adoptie-ouders, in het geheim geadopteerden en de biologische ouders zich hier gaan inschrijven. Veel van de ouders die een kind illegaal hebben geadopteerd, hebben bij het in ontvangst nemen van hun kind vaak verkeerde en misleidende informatie gekregen over de achtergrond van het kind. Het zou heel veel inzicht kunnen geven in oorzaak en gevolg van de ingrijpende gebeurtenissen van deze driehoek van adoptie/kind/biologische ouders. Hoe mooi zou het zijn om deze in het geheim geadopteerden en hun biologische ouders weer te herenigen.

zie ook; www.tijdvooropenheid.nl

In liefde
Bernadet Laan