Onbewust (?)

Vogeltje ♥ 12 dec 2016

Het valt mij toch dagelijks weer op, hoe mensen tegenover andere mensen staan. Hoe die ene vrouw je op straat even een vluchtig glimlachje schenkt, maar hoe de andere vrouw je met haar blik de grond in boort. Ook dagelijks op school valt het mij op, de onbewuste houding die iemand kan hebben.

Als een unieke leerling die de overstap heeft gemaakt van vwo 5 naar havo 5, maar die nog wel dapper twee vakken blijft volgen op het vwo, pas ik niet in het standaardplaatje van een typische vwo- of havoleerling. En ook hierdoor, valt het mij op dat velen een, misschien onbewuste, houding hebben tegenover anderen. Op havo hebben mijn klasgenoten even aan mij moeten wennen, het meisje dat echt meedeed in de les, de antwoorden wist op de vragen van de docent en die niet bang is om te vragen. Op vwo zitten de mensen bij wie ik vijf jaar in de klas heb gezeten, de mensen die ik allemaal stuk voor stuk bij naam ken, de mensen die mij nu zien als een “havoleerling”, iemand anders.

Er zijn mensen en die behandelen mij duidelijk anders nu ik een officiële havoleerling ben, ook al volg ik ook nog vakken op vwo. Er zijn mensen die mij een blik geven van “daar heb je haar ook weer”. Maar je hebt ook mensen die in zien dat ik geen steek ben verandert, ook al is misschien mijn toekomst wel veranderd. En die mensen, die koester ik het meest.

Naast een meisje op school, ben ik ook een meisje met een bijbaan. Met al ruim tweeënhalf jaar werkervaring op de markt heb ik langzamerhand ook wel alles voorbij zien komen. Mensen die (onbewust ?) neerbuigend tegen je doen als je helpt, mensen die een gezellig praatje met je maken, maar ook mensen die waarderen wat je doet.

Het is goed om bij jezelf na te denken, hoe doe ik onbewust? Probeer ik te lachen naar mensen? Probeer ik iemands lange werkdag iets op te vrolijken door een beetje gezelligheid? Of ben ik dat chagrijnige persoon die iemand een lelijke blik geeft als die toch iets te dichtbij langsloopt? Als je weet hoe je wilt dat anderen tegen je doen, onbewust of niet, doe dit dan zelf ook. Onthoud dat een lachend gezicht meer, altijd een verdrietig gezicht minder betekent.