Een eerbetoon aan de Kerstvrouw

Francesco Sollima 21 dec 2016

Wat is het toch een heerlijke tijd. Kerst staat voor de deur en dat verwarmt onze harten met allerlei fijne en warme gevoelens. De Kerstman die weer eens langskomt met de leukste cadeautjes op een moment waar we het hele jaar op gewacht hebben. Maar eigenlijk vergeten we de Kerstvrouw. "Kerstvrouw? Welke Kerstvrouw?" hoor ik je al denken. Eigenlijk hebben we het nooit over haar, terwijl zij het stiekem meer dan wie dan ook verdient. En de Kerstman die maar alle credits krijgt voor die paar daagjes dat hij aanwezig is, zo ergerlijk, de eikel. Hierbij dan ook deze kleine missie om op te komen voor de Kerstvrouw!

We hebben allemaal onze eigen ervaringen en belevenissen met de Kerstvrouw, maar het komt aan het einde van de dag op hetzelfde neer. Zij zorgt ervoor dat het elke dag kerst is, 365 dagen per jaar, 7 dagen per week en 24 uur per dag. Oke, ze trekt dan misschien geen raar rood pakje aan en pakt ook niet alle cadeautjes voor ons in, maar dat neem ik voor lief. En zo’n slee vindt ze waarschijnlijk ook te eng om te besturen.

Persoonlijk wil ik de Kerstvrouw bedanken voor alle dingen die zij voor mij doet. Zo wast zij mijn kleren ondanks dat ik het zelf kan, kookt ze het lekkerste eten ooit en wijst zij mij erop dat mijn overhemd niet goed gestreken is. Even een punt, anders wordt mijn zin te lang en dat mag niet. Dus ik ga nu weer vrolijk verder. Waar was ik? Oh ja. Zij kan mij als geen ander met trotse ogen aankijken en mij het gevoel geven dat ik de wereld aankan. Haar handen zijn gemaakt van goud waarmee ze de meest goddelijke dingen tevoorschijn tovert. Man, die heerlijke pasta al pesto of lasagna. Haar huid is van het sterkste leer waar geen angst of verdriet doorheen kunnen penetreren. Daarvoor in de plaats krijg ik er de antoniemen moed en vreugde voor terug. Haar hart nog groter dan de berg met kleren op mijn bureaustoel, waarvan ze oh zo vaak heeft gezegd dat ik ze op moet vouwen.

En dat allemaal zomaar, zonder er iets voor terug te vragen. Lieve Kerstvrouw, ik ben je dit jaar niet vergeten. Dit eerbetoon is voor jou; de Kerstvrouw, mijn moeder, alle moeders. Zonder jullie zou de wereld gewoon niet speciaal genoeg zijn.

PS: Sorry Kerstman, hoop nog steeds dat ik leuke cadeautjes van je krijg dit jaar.