Democratie is een slet!

ben schaafsma 6 dec 2016

“Democratie is een slet!”, denkt Geert Wilders. Hij heeft zich jarenlang in allerlei bochten moeten wringen om de rechtse stemmers te behagen. Maar nu de tijd is gekomen om te oogsten moet hij de populistische stemmen met allerlei nieuwe partijen delen. En de nieuwe partijen maken een veel frissere indruk dan de ex-VVD’er Geert die al bijna 30 jaar deel uitmaakt van “de Haagse kliek”.

“Democracy is a bitch!”, denkt Hillary Clinton. Na vele vernederingen door haar man Bill dacht zij dat haar tijd eindelijk gekomen was. Ze kon er nog wel mee leven dat ze de eerste keer werd verslagen door de charismatische democraat Barack Obama. Maar nu stemden de Amerikanen liever op een idioot dan nog eens vier jaar tegen de Clintons te moeten aankijken.

“Democratie is een wereldse vrouw!”, denkt de Urker visser. Hij heeft altijd tegen Europa gestemd. De vissers moesten niet hebben van de bemoeizucht van politiek. Zij wisten zelf wel wat goed was voor de natuur. Nu is Europa zo verzwakt dat de Nederlandse visser door de Britten uit het beste viswater wordt gejaagd.

“Democratie is een snol!”, denkt Michael van Praag. Hij trok als een ridder op het witte paard ten strijde tegen Sepp Blatter, om de voetbalbond FIFA te redden. Maar toen hij vervolgens de plaats van Blatter probeerde in te nemen werd hij ontmaskerd als de zoveelste baantjesjager. Nu wordt hij zelfs in de eigen KNVB gewantrouwd.

“Democratie is een sloerie!”, denkt Maurice de Hond de opiniepeiler. Hij heeft met voorspellen jarenlang een goede boterham verdiend maar het stemgedrag laat zich niet meer voorspellen.

“Democratie is een lellebel”, denkt Jan Terlouw. Hij heeft op 85-jarige leeftijd eindelijk de woorden gevonden die de burger aanspreken. Maar het zal de partij van zijn hart, D66 niet helpen om van het elitaire imago af te komen.

Of misschien wel? Over 10 jaar of zo? Want democratie is een sloerie……Gelukkig wel!