Veiligheid voor alles!

ErwinT 28 nov 2016

Ik werk voor een groot concern en sinds kort zijn wij verplicht veiligheidsbrillen te dragen. De reden is dat er 25 mensen oogletsel hebben opgelopen, waarvan één een aanklacht had ingediend. Dit bedrijf heeft meer dan 7000 mensen in dienst.

Een veiligheidsbril kost tegen de 3 à 12 euro. We pakken een getal en zeggen dat de kosten gemiddeld 7 euro per bril is. Dat maal 7000 mensen. Dat is 49,000 euro. En dat is laag ingeschat. Aangezien er bij vele mensen duurdere aanpassingen moeten komen, vanwege hun ogen en je voor dat geld veel mensen eten kan geven, er gezocht kan worden naar medicijnen voor kanker, MS of AIDS. Weet je dat er mensen zijn die die zulke honger lijden dat zij even niks anders aan hun kop kunnen hebben. En over een aantal jaar dan dumpen wij ons gescheiden afval, met onze veiligheidsbrillen, want het was maar een idee. En ons zicht ging achteruit, we kregen hoofdpijn, meer zieken op de werkvloer. En dan sturen we de brillen op naar arme landen.

Die mensen begrijpen er niets van dat ze na het dragen van zo’n bril toch aids, kanker kunnen krijgen of zwanger blijven worden. Ja, zo veilig is het niet. Ik kan hem trouwens aanraden bij vele final scènes in een pornofilm. Ziet u het al voor zich? “O ja, ik kom, ik kom.” “Wacht,” zegt de vrouw dan, zet haar veiligheidsbril op en zegt: “Kom maar in mijn gezicht.” Ik begrijp überhaupt niet waarom iemand zijn zaad daar lossen.

Nogmaals voor 49.000 euro kan je veel. De CliniClowns ondersteunen, voedselbanken voorzien, burgerwachten inzetten tegen de infantiele mensen die op hun mobiel kijken in het verkeer, maar belangrijker is om niet te liegen tegen een bedrijf en te zeggen dat er 25 mensen oogletsel hadden, maar er ondertussen mensen aan het creperen zijn van de pijn, we oorlogen ondersteunen, er mensen verhongeren, aan ziektes lijden, ziektekosten die niet worden vergoed en ik draag mijn veiligheidsbril braaf, maar weet goede God, dat ik achter een computer werk en de letter ‘O’ nooit in mijn oog is gesprongen van verbazing. En nogmaals zijn wij na het werk onveiliger dan op het werk. We bellen, kijken niet naar zebrapaden en houden ons niet meer aan de regels. Laatst zag ik een meid aangereden worden. Ze zei dat ze haast had. Ik zei: “Nee, je was niet op tijd vertrokken,maar je komt er vandaag goed vanaf.” Af en toe stil staan bij een verkeerslicht of voor een zebrapad is geweldig. Dat is geen onderbreking van tijd, maar juist een pauze in mijn hectische leven.