Topsport is voor gezonde mensen!

[email protected] 22 nov 2016

Het boek van Thomas Dekker heeft veel stof op doen waaien. Zijn rock ’n roll leven heeft menig wenkbrauw doen fronzen. Seks, doping, drank waren eerder regelmaat dan uitzondering.

Medische attesten houding doping in stand

Wielrennen wordt wereldwijd gezien als een van de heftigste sporten. De renners moeten vele kilometers maken, bergop en bergaf, dag in dag uit. De meeste mensen gingen er daarom ook vanuit dat deze sporters modelsporters waren. Elke dag vroeg naar bed, geen alcohol en altijd super hard trainen. Uit het boek van Dekker blijkt wel dat dit zeker niet altijd het geval is. Dekker kon het zich permitteren om laat in bed te belanden met de nodige drank op en dan de volgende dag in vorm te zijn. Hoe dat mogelijk was, weten we inmiddels allemaal. Dekker heeft deze prestaties niet alleen op talent geleverd, maar ook op middelen die verboden waren. We weten ook allemaal dat Dekker niet de enige was. Maar hoe kan het zijn dat deze wielrenners zo makkelijk vals konden spelen? Dekker geeft zelf aan dat hij, onder andere, meer cortisonen mocht gebruiken vanwege zogeheten medische attesten. Een medisch attest is een toestemming van een arts dat de renner een middel mag gebruiken, omdat hij dat nodig heeft om een ziekte/medische aandoening te onderdrukken. Renners met astma mogen bijvoorbeeld middelen gebruiken die renners zonder astma niet mogen gebruiken. Helaas is het niet moeilijk om valse attesten te verkrijgen en daardoor wordt het gebruik van doping in stand gehouden. Als de één een hogere waarde mag hebben dan de ander, is het voor de ander onbegonnen werk.

Mensen die niet gezond zijn mogen niet mee doen

Doordat het onbegonnen werk is voor velen, grijpen zij op een gegeven moment ook naar die middelen. Voordat je het weet gebruikt het hele peloton middelen door medische attesten. Dekker weet zelfs niet eens waarvoor hij een attest had. Renners met medische kwalen hebben deze middelen inderdaad nodig om de prestaties te leveren die zij leveren. Maar als het zo makkelijk is om een attest te krijgen, hoe kan je dan dopinggebruik tegen gaan? Om topsport te kunnen bedrijven moet je hard trainen, gezond leven en gezond zijn. Hoe kan het dan zijn dat er sporters zijn met medische kwaaltjes die topsport bedrijven? Ligt daar niet het probleem? Maar ook de oplossing? Topsport is voor gezonde sporters, gezonder sporters kunnen prestaties tentoonstellen die ongezonde sporters niet kunnen. Zelf ben ik een astmapatiënt en vanwege mijn astma krijg ik