Populisme rukt op

Henny A.J. Kreeft 28 nov 2016

Her en der rukt het populisme op en winnen populistische politici verkiezingen of staan de populistische partijen redelijk hoog in de peilingen. In Amerika komt een populist in januari 2017 aan de macht, in Frankrijk zal Marine le Pen volgend jaar meedoen aan de presidentsverkiezingen en in ons eigen land staat Geert Wilders in de peilingen de laatste tijd behoorlijk op winst en is zijn partij zelfs de grootste.

Ook in landen als Griekenland en Duitsland komen populistische – vaak rechts / extreem rechtse partijen – boven drijven.

Oorzaak
Ligt het nu echt aan het partijprogramma van al die politieke partijen of is er meer aan de hand? Ik denk niet echt dat het aan de punten uit de partijprogramma’s ligt, sterker nog, ik denk dat de meeste stemmers op populisten nog nooit een partijprogramma gelezen hebben. De punten die de meesten delen zijn een streng immigratiebeleid en veiligheid, vaak nog aangevuld met een anti-Europa punt.

De oorzaak ligt ergens anders en dat is de ontevredenheid van vele mensen onder ons. Ontevreden over het feit dat de arrogantie druipt van de zittende politici, die voor geen meter willen luisteren naar de ontevredenheid van grote groepen burgers.
Het kan toch niet zo zijn, dat gekozen politici zomaar alles kunnen uitvoeren, zonder daarbij naar de burgers te luisteren. Op het moment dat een referendum wordt uitgeschreven en de uitslag komt niet overeen met hetgeen het kabinet wil, kan men de uitslag niet zomaar naast zich neerleggen, ook al is het een raadgevend referendum.
Ook op het moment dat er een avond wordt belegd over de komst van asielzoekers in een gemeente, zal de gemeenteraad moeten luisteren naar verontruste burgers.

Politiek
De zittende politici zijn zeker (mede) schuldig aan het feit dat populisten steeds ‘machtiger’ worden. Zittende politici hebben nu de verantwoording voor de burgers in het land en zijn verantwoordelijk voor een goede communicatie aan en de veiligheid van de burgerbevolking. Op het moment dat een politicus niet luistert, zal hij / zij bij de volgende verkiezingen afgestraft worden. M.i. is dit van toepassing op de mogelijke stemmers van de PvdA; bij de laatste peilingen van Maurice de Hond staat deze partij nog maar op 9 zetels, een ongehoord dieptepunt. Daarentegen de PVV die volgens De Hond op 33 zetels staat.

Als de zittende politici nog een fatsoenlijke fractie willen hebben na de verkiezingen, zullen ze eens wat beter moeten luisteren naar de ontevreden kiezers