Pensioen: waar blijft mijn geld?
Als men een bepaalde leeftijd bereikt, zeg 50+, dan gaat men toch al wat vaker nadenken over het pensioen en hoe zit het allemaal in elkaar. En zeker met een werkzaam leven met een aantal werkgevers is het altijd van belang om dit eens te bekijken. Daarnaast komt het ook regelmatig in de media dat de pensioenfondsen niet genoeg geld in kas hebben om het pensioen mee te laten stijgen met de salarissen van werkende mensen.
Een deel van het pensioen, de AOW (Algemene Ouderdoms Wet), begint in feite reeds bij je 15e te lopen; de pensioenpremie wordt door je werkgever ingehouden op het salaris vanaf je 21e. Als je later begint met werken, dan dus later.
Pensioenfondsen ontvangen op deze manier geld (de ingehouden premies die werkgevers afdragen), dat ze moeten bewaren totdat het nodig is, dat wil zeggen, wanneer mensen met pensioen gaan. De pensioenleeftijd schuift de laatste tijd op, omdat – volgens de politiek en de statistieken – we steeds langer leven. Voor iemand geboren in zeg 1956 is deze leeftijd ondertussen al 67 jaar en drie maanden.
Hoe komt het dan dat er “niet genoeg in kas zit bij de pensioenfondsen”? Wel nu, de pensioenfondsen beleggen in (beursgenoteerde) aandelen om te proberen van het pensioengeld meer geld te maken. Kijken we bijvoorbeeld eens naar de stand van de aandelen per 31 december 2015 van het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), dan lijkt het er op dat het fonds gelden heeft belegd in de aandelen van heel veel bedrijven. Bedrijven van over de hele wereld en van allerlei pluimage, zoals Zimmer Biomet (Gezondheidszorg), Wells Fargo (Bank), Aeroflot (Russische Vliegtuigmaatschappij), en ga zo maar door. Volgens het fonds is 30% van de beleggingsportefeuille besteed aan beursgenoteerde aandelen en 30% aan beursgenoteerde obligaties.
In een artikel van juli 2015 op www.nu.nl bleken de grootste pensioenfondsen in het tweede kwartaal miljarden verloren te hebben met hun beleggingen; het grootste pensioenfonds ABP verloor 16 miljard euro en het PFZW 11,5 miljard euro.
Is het wenselijk dat de fondsen blijven beleggen of kunnen ze het geld niet beter stallen bij banken? En wordt het niet eens tijd dat men de premie gaat betalen ook nog voor het 21e jaar als men dan al werkt? Al dat geld waar men mee belegt, is wel het geld dat wij als werknemers hebben opgehoest; de fondsen ‘spelen met vuur’ met ons geld en dat wordt niet altijd gewaardeerd.