Lijpe, van ‘Mocrorapper’ naar de stem van de jeugd

Zolang ik nu al rap/hip-hop luister, hangt in mijn omgeving de term ‘Mocrorap’ rond. Als je dus naar dit ‘type’ rap luisterde als Hollandse jongen, was dit echt een verwijt, het was niks volgens de algemene Hollandse hip-hop luisteraar. De grootste makers van ‘Mocrorap’ waren in die tijd, Lijpe en Ismo. En laten hun nu één van de meest geaccepteerde rappers zijn in hip-hop Nederland.

Vooral rapper ‘Lijpe’ wil ik eruit plukken. 28 Oktober. Zijn 2e album in een jaar tijd komt klokslag 00:00 uit en is via Spotify en Apple music te streamen, en overal te verkrijgen. Nu zullen zeker niet alleen ‘straatschoffies’ opgebleven zijn om als eerste naar ‘Jackpot’ (Tweede album van Lijpe red.) te kunnen luisteren, ook Hollandse jongens zullen dit zeker gedaan hebben. Het leuke is dat de jongens die mij eerst verweten dat ik naar ‘Mocrorap’ luisterde, vrijdag met zijn alle naar ‘Jackpot’ zaten te luisteren.

Zo snel kan het dus gaan in 2 a 3 jaar tijd. Eerst wordt je niet geaccepteerd bij de mainstream followers en een aantal jaar later sta je aan de top van de scéne. Dit werd bevestigd door Spotify. Lijpe stond namelijk afgelopen zaterdag met maar liefst 11(!) nummers van zijn nieuwe album in de top 50 meest gestreamde nummers in Nederland.

Maar waarom verovert de ‘Mocrorapper’ ineens de harten van alle type hip-hop luisteraars?(Wat vooral de jeugd is op dit moment)? Heel simpel. De jeugd kan zich identificeren in de muziek die de rapper maakt. Zowel de jeugd van de straat, ‘Mocrorappers’, als de stereotype Hollandse jongere.

Lijpe – Mama, een ode aan zijn moeder. Iemand die zijn moeder vroeger veel pijn heeft gedaan, en toch beschrijft dat zijn moeder, de vrouw van zijn dromen is, en haar heel erg waardeert.

Lijpe – Rekeningen , "Mijn jongen ik heb rekeningen, dus zie ik wazig net als m’n zusje haar tekeningen. M’n hoofd zit veel te vol, maar ik ben leeg van binnen. Ik zeg je eerlijk, deze rap vult die leegte in me."

Wat ik met deze twee nummers wil duidelijk maken, is dat Lijpe zich ontpopt heeft tot een rapper waar menig mens zich mee kan identificeren. En dat daar juist zijn kracht ligt, mensen raken, vooral de jeugd.
En wat ik wil meegeven is om vooral ‘Jackpot’ te gaan beluisteren. Laat Lijpe, de stem van de jeugd, u meenemen door de dagelijkse gedachtengangen, het leven van de straat, en nog veel meer.

Julian, 17 jaar