Geluid

edrenth 17 nov 2016

Golven van geluid uit meerdere bronnen, of van direct en gereflecteerd geluid, kunnen elkaar versterken of uitdoven. Wikipedia vat hier in één zin samen of De Wereld Draait Door wel of geen toekomstperspectief heeft.

Het succesvolle programma heeft een gouden formule. Zo vlak na etenstijd, afwas aan de kant en met koffie onderuit gezakt. Even een uurtje de actualiteit meepikken, nieuwe muziek ontdekken, wat cultuur opsnuiven, kennis opdoen, en dat allemaal in een rap tempo om niet verveeld te raken en weg te zappen.Toch ondanks dit alles knaagt de ergernis al een tijdje. De column van Angela de Jong in het AD (het eenzijdige politieke geluid) heeft bij mij een luikje opengezet om het eens hardop uit te spreken.

Het geluid dat de DWDD produceert is inderdaad eenzijdig, en dat is ook niet zo gek.
Want of het nu gaat over kunst, wetenschap, politiek, sport, welk onderwerp dan ook, het zijn altijd dezelfde gasten die aan tafel worden uitgenodigd. Ik zou ook wel eens een ander geluid willen horen dan bijvoorbeeld dat van Erben Wennemars, Leo Blokhuis, Connie Palmen of Felix Rottenberg. En als er al eens andere gasten zitten, dan ben ik geïnteresseerd in hun verhaal, wil ik hun geluid horen. Wanneer Thomas Dekker besluit met de billen bloot te gaan, dan wil ik luisteren naar wat hem beweegt, waarom hij daarvoor kiest. Dan mag de volumeknop van Matthijs van Nieuwkerk zachter. En natuurlijk mag Mathijs zelf ook een mening hebben, vertellen hoe jammer hij het vindt voor de wielersport. Is het zijn taak om kritische vragen stellen, maar niet met de dominantie, de betweterigheid of arrogantie waarmee dit nu vaak gebeurt.

Na 11 jaar DWDD wordt het tijd om de kritische blik en vragen eens op de eigen redactie te richten. Nodig wat vaker andere ook goed geïnformeerde gasten uit. En dat mogen soms ook best niet bekende Nederlanders zijn, hoe verfrissend zou dat zijn!
Biedt ruimte voor een afwijkende mening, een andere visie. Respecteer een andere smaak, overtuiging of voorkeur. Sta open voor een ander geluid, of beter nog, moedig het aan!
Zonder het af te serveren, zonder te overrulen, zonder tevergeefs te proberen een ander, het enige blijkbaar juiste DWDD-standpunt op te leggen.
Laat een frisse wind door de redactiekamer en de studio waaien, laat de geluiden horen die daadwerkelijk een breed publiek bereiken. Mogelijk dat ik dan weer met aandacht en plezier ga luisteren.