Komende verkiezingen, maar waar stem ik op?

Henny A.J. Kreeft 17 nov 2016

Een artikel over dit onderwerp heb ik geschreven voor en geplaatst op de nieuwssite www.khamakarpress.com. In het artikel wordt redelijk uitgebreid ingegaan op de verkiezingen voor het parlement van maart 2017. In deze column worden in het kort de zaken op een rijtje gezet.

Op dit moment zitten er nogal wat partijen in de Tweede Kamer en dat verandert nogal eens een keer, als er weer een of meerdere personen zich afscheiden van de partij waarvoor ze zijn gekozen. Zo zijn er kleine fracties ontstaan, die onder de eigen persoonlijke naam door mogen gaan tot aan de volgende verkiezingen. Een nieuwe naam voor een partij mag pas bij de volgende verkiezingen ingevoerd worden, daar de naam eerst officieel vastgelegd moet worden.

Op dit moment zijn er een kleine achttien politieke partijen te ontdekken in de Tweede Kamer. De hoeveelheid is ontstaan door afsplitsingen. Zo is op 7 november jl. Jacques Monasch uit de PvdA gestapt, waar op 13 november 2014 ook al Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk opstapten.
Norbert Klein ging op 28 mei 2014 voor zichzelf beginnen, nadat de partij 50PLUS brak met hem. Ook zijn er verschillende parlementsleden uit de partij PVV vertrokken, zoals Louis Bontes (29 oktober 2013), Roland van Vliet (20 maart 2014), Joram van Klaveren (21 maart 2014). Er zijn nog meer mensen vertrokken uit de PVV, maar hier zijn de groeperingen genoemd die nog in de Tweede Kamer zitten. Naast het feit dat er VVD ministers en staatssecretarissen moesten aftreden, is ook iemand uit de fractie gestapt, nl. Johan Houwers vanaf 25 maart 2015.

Politieke partijen in Nederland zijn te verdelen in verschillende groepen; meestal worden hiervoor de kreten links, rechts, midden en confessioneel (religieus) gebruikt. Daarnaast wordt ook het onderscheid gemaakt tussen conservatief (behoudend) en progressief (vernieuwend).
Indeling in groepen van politieke partijen is meestal afhankelijk van wie de indeling heeft opgesteld en verschilt van opsteller tot opsteller.
Normaal worden de partijen PvdA, SP, GroenLinks en Partij van de Dieren als links beschouwd en D66 en 50PLUS meestal als links. Daarnaast zijn de partijen VVD en PVV rechts te noemen. De christelijke partijen ChristenUnie, CDA en SGP worden (meestal) ter rechterzijde genoemd.

De vraag is waar de nieuwe partijen terecht komen, zoals VNL, Forum voor Democratie (waarschijnlijk beide rechts), DENK en de Piratenpartij (waarschijnlijk beide links).

Een volgende keer mogelijk meer.