Papa staat klaar!

Sandor Quatfass 5 okt 2016

Vrijdagochtend half zeven. Ik word wakker van de stem van mijn zoontje. Hij zingt een liedje. Een vrolijk liedje over een zoemend bijtje op een bloem. Glimlachend open ik mijn ogen. Een beter begin van de dag bestaat niet. Heerlijk!

Ik wil uit bed gaan om mijn kanjer dankbaar een dikke knuffel te geven. Op dat moment zingt hij het liedje nog een keer. En nog een keer. Het is mijn wekker. Stipt half zeven. Mijn zoontje heeft het lieve liedje ingezongen op mijn telefoon. En gisteravond heb ik deze als alarmtoon ingesteld op mijn mobiel. Om het gemis van de kindergeluiden in de ochtend te vullen.

Ik stap uit bed en wandel naar de slaapkamers van de kinderen. Ik doe hun gordijntjes open, kijk uit het raam en wens ze een goede morgen en een hele fijne dag. Ik hoop dat ze lekker hebben geslapen. Zoals beloofd heb ik gisteravond weer naar dezelfde maan gekeken en een zweefkusje hun kant opgestuurd: “Kus op je voorhoofd, slaap lekker en droom over mooie dingen!”

Elke avond trek ik de gordijnen naast hun lege bedjes dicht. Geen verhaaltje voor het slapen gaan. Geen poppenkast met knuffels. Het ganglicht hoeft niet aan, maar toch laat ik hun deur op een kier. Want niet alles hoeft anders te zijn deze week.

Deze eerste week alleen. Zonder de kinderen. Ik wil graag de melk ‘s morgens weer opwarmen, niet te warm en niet te koud. Ik verlang naar de chocopasta toeten die door de papa-wasstraat moeten na het eten. En ik mis het continue vragen om ‘iets lekkers’ en hun kinderlijke ongeduld.

Aan tafel eet ik mijn ontbijt en neem ik mijn agenda door. Over twee nachtjes is het zondag en komen de kinderen weer bij me. Deze eerste week als alleenstaande vader voelt als overleven. Een emotionele survivaltocht. Gelukkig heb ik veel om handen, genoeg te doen en mooie mensen om me heen die liefde en gezelligheid brengen.

Je hoopt als ouders dat alles na de scheiding voor de kinderen zo prettig mogelijk verloopt. Maar het is toch afwachten. De kinderen zijn blij, stralen en vermaken zich prima deze week bij mama. Dat voelt goed.

Zondag geen koffertjes mee. Fietsen in de kofferbak. Jassen en schoenen mee. Verder is alles hier. Jullie gaan niet logeren bij papa. Jullie wonen hier. Om de week.

Papa staat klaar!

Zoals ik altijd voor jullie klaar zal staan.