Mokum

brgj4u.wordpress.com 25 okt 2016

In augustus 2010 is de zeventiende-eeuwse Amsterdamse grachtengordel toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit verdrag is bedoeld om cultureel en natuurlijk erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid beter te kunnen bewaren voor volgende generaties.

Maar zoals onze Cruijff zou zeggen: ‘Elk voordeel, heb z’n nadeel.’ Met deze erkenning is het toerisme en de daarbij horende overlast toegenomen. Tot voor een paar jaar geleden bleef het toerisme beperkt tot het centrum van de stad en had je nog een toeristenseizoen. Tegenwoordig bereid het zich uit naar de omliggende woonbuurten en is inmiddels ook daar het hinderlijke geluid van rol-koffertjes te horen. De prognose laat zien dat de toeristenstroom alleen nog maar zal toenemen met als gevolg dat steeds meer lokale bewoners de stad zullen verlaten.
Dit is nu precies waar de schoen wringt. Unesco zorgt voor het behoud van onze grachtengordel maar wie zorgt ervoor dat Amsterdam zijn ziel niet verliest? De identiteit van ons mooie Mokum wordt voor een groot deel bepaald door ‘de Amsterdammers’.

Ook mijn frustratieniveau is bereikt en wil ik de stad verlaten. Amsterdam begint meer en meer op een groot pretpark te lijken met een hop-on-hop-off bus, rondvaartboten, waterfietsen, een overvloed aan huurfietsen en ga nog maar even door. En dan te bedenken, ik heb het nog niet eens over de toeristen zelf!

Het gros van de toeristen denkt dat Amsterdam één groot openlucht museum is waar je midden op straat mag lopen en op elk moment van je fiets kan stappen om een selfie te maken.

De bierfiets is denk ik wel de grootste bron van ergernis voor de bewoners van het centrum. De uitbaters van deze rijdende cafés gebruiken de binnenstad als decor voor hun luidruchtige feestjes. Vreselijk dit soort toeristen dat graag zijn waardering voor de historische architectuur van de stad toont door er tegenaan te urineren.

Dat het massatoerisme van invloed is op de kwaliteit van het wonen in de stad is wel duidelijk, maar het is ook van invloed op de beschikbaarheid van betaalbare gesubsidieerde appartementen. De kans dat Amsterdam straks, net als in Venetië, meer toeristen dan vaste inwoners telt is groot.
Onze ‘Amsterdammertjes’ zijn al zo goed als uit ons straatbeeld verdwenen. Hoe lang zal het nog duren voordat iedereen, die ooit Amsterdam ‘Mokum noemde, de stad heeft verlaten.