Laf is wezenlijk anders dan lef

Marjon Zomer 12 okt 2016

Ik brak al eens eerder een lans voor de CliniClowns. Schreef de column ’rode neuzenmentaliteit’. Het ging ongeveer zo:
Op de mat lag een uitnodiging. Een hele dag met het hele gezin naar een theatervoorstelling en allerlei nevenactiviteiten. Speciaal voor speciale kinderen en hun gezinnen. Zodat je eens onbezorgd met elkaar kunt zijn, je geen opmerkingen krijgt of in een lange rij hoeft te staan. Het Zintuigenrijk, een gratis dag van de CliniClowns.
De ingang van de tent is zo groot dat er geen rijen kunnen ontstaan. Er zijn clowns in alle soorten en maten. De vrouwelijke clown die ons begroet heeft gevoel voor verhoudingen. Ze geeft mijn man een arm en zwiert er met hem vandoor. Ineens staat ze stil. Kijkt achterom. Loopt terug naar mijn dochters en doet net of ze heel stout een beetje verliefd was geraakt op die hele lange knappe man maar nee, nou ja, natuurlijk niet en ongemerkt is ze met de meisjes naar binnen gelopen. Ik voel me hier welkom. Hier kijken mensen je niet raar aan. In ieder geval niet raarder dan een clown kan kijken. Zacht en lach en warm gaan hand in hand. Als er tijdens de voorstelling kinderen heel hard meezingen, erdoorheen joelen, huilen, staan te fiepen, friemelen, het maakt niet uit. Uitermate lief en professioneel is het programma opgezet. Rekening houdende met. We komen in een soort tijdloos vacuüm waar genieten van en met elkaar vooraan staat. Klinkt dat klef?
Ach ja, heerlijk vinden sommige mensen dat. Zeiken tegen de CliniClowns. Ik heb dat nooit begrepen. Oneigenlijke argumenten. Misschien zijn dat dezelfde mensen die ook roepen dat iedereen tegenwoordig autisme heeft en dat ADHD een modeziekte is.
Ik wens die mensen een rode neus toe. Met de bijbehorende mentaliteit.
Dat schreef ik een paar jaar geleden.
En nu de horrorclowns zijn gearriveerd, kleine kinderen bang maken, laten schrikken, met messen achterna zitten, mogelijk traumatiseren, dat filmen, filmpjes uploaden en dat allemaal voor de lol, zit ik met één ding: ik hoop hoop heel hard met heel mijn hart dat de CliniClowns hun naam hiermee niet ook beschadigd raakt.
Want humor is niet altijd om te lachen.