Wachtmuziek

ben schaafsma 15 sep 2016

Als er iets is dat ons allen verenigd is het dat we allemaal een hekel hebben aan wachten. Voor bedrijven en instellingen is het daarom belangrijk om wachttijden aan de telefoon zo prettig mogelijk te maken. Vaak wordt gekozen voor muziek. De wachtende weet dan dat er nog een verbinding is, zonder de vervelende wachttoon. Maar over de keuze van de muziek moet niet te licht worden gedacht. Je wilt je klanten niet irriteren. In ieder geval niet voor je ze gesproken hebt.

Zelf werd ik laatst opgeschrikt door een medewerkster terwijl ik Hold the Line van Toto zat mee te galmen. De keuze voor dit nummer ligt een beetje voor de hand maar het werkte wel. Ik was bij het laatste refrein en stond dus als bijna 4 minuten in de wacht. Toch was ik niet sacherijnig geworden. Ik had alleen geen idee meer waar ik voor belde.

Muziek voor een hulplijn uitzoeken lijkt mij lastiger. Je bent geneigd om voor Love Hurts van Nazareth te kiezen maar is dat verstandig? Een paar jaar geleden werden de bellers naar de Brusselse daklozenopvang door Amy McDonald toegezongen: Where you gonna sleep tonight? Ik zou hulpverleners de muziek van Marco Borsato ontraden. Niets maakt mij depressiever dan de teksten van zijn liedjes. Je raakt me kwijt, Je raakt me kwijt,`T is de waarheid en ik heb al opgehangen.

Voor telecombedrijven is het verstandig om alvast in het wachtmuziekje excuses te maken. Dan heb je dat maar weer gehad en het scheelt in de kosten van het gesprek. Die kosten van het gesprek kunnen oplopen tot een euro die de ontvanger van de excuses dan weer moet betalen. Sorry Seems To Be The Hardest Word van Elton John is een aanrader of Chicago met Hard To Say I’m Sorry. Sorry van Justin Bieber of Nobody’s Wife van Anouk kan natuurlijk ook. Als er maak vaak genoeg “sorry” in voorkomt.

Samsung kan de telefoontjes van de Note 7 kopers waarschijnlijk niet aan. Het bedrijf riep wereldwijd 2,5 miljoen toestellen terug na meldingen van ontplofte batterijen. Speciaal voor zo’n geval heeft Neil Young ooit Piece Of Crap geschreven. Saw it on the tube, Bought it on the phone, Now you’re home alone, It’s a piece of crap.