tbv de wetenschap

De oproep was duidelijk “gezocht 100 personen die zich een week laten opsluiten ten behoeve van de wetenschap”
Ik zat in een dip, had wel zin in een wetenschappelijk weekje met vreemden.
Na 2 voorrondes, moest ik een filmpje maken en versturen. Mooi, ik mocht op gesprek komen. “wat ga je missen” ik antwoordde: niks.
Ik ga een weekje van huis, ik hoef niet te werken, niet te koken of te wassen. Ik krijg een schoon bedje en 3x per dag eten.
En ach, als de wetenschap ook nog wat aan mij heeft vind ik het prima.
Ik kreeg al snel antwoord: Ik mocht meedoen.
In juni vertrok ik met mn koffertje; ik wist dat ik “bedrijfskleding” zou krijgen, en dat ik sportkleding mee moest nemen, maar verder ? dus mijn roze gympen,
en toiletartikelen. Bij de kazerne in Ede stond al een grote groep mensen te wachten. Hoezo divers ? groot klein dik dun jong oud, man/vrouw
Homo hetero, wit zwart. Nou, ik zou niet opvallen. Na het uitreiken van de buzzer, je sleutel en je overall stapte je in de wereld van de wetenschap, je naam werd een nummer, je mobiel verdween in een kluis, en je moest dag en nacht bereikbaar zijn via je buzzer.

En wat een week, geweldig, je moet helemaal nieuw in een groep gaan leven. Niemand kent je, en met allemaal een blauw pakkie aan, is iedereen hetzelfde. Maar wat een week. Geweldig. Natuurlijk is de wetenschap belangrijk, maar voor ons deelnemers was het vooral de saamhorigheid en gezelligheid. Sommige proeven vonden wij heel raar en snapten niet wat de wetenschap kon hebben aan informatie “hoe ruiken baby s” of “hoever kan je een pan schuiven”…. Allemaal vraagtekens. Maar de sfeer was geweldig, iedereen vond zijn plekje in het kleine wereldje wat Het Instituut heet. Tussen de experimenten vonden mooie gesprekken plaats, er bloeiden liefdes op, er werd gedronken, gegeten, gelachen en gehuild.
Op de terugkomdag hebben wij een paar gemonteerde tv beelden mogen zien, en wat schetst onze verbazing: De voor ons rare, vreemde experimenten waren afleiding voor een veel belangrijkere uitkomst. Serieuze vraagstukken. Ik kan er niet te veel over zeggen. Dat mag niet. Maar voor ons als deelnemers is het experiment al gelukt. En voor de wetenschappelijke resultaten die ook verbluffend zijn: moet ik zeggen: Kijken: 20 oktober komt het 1e deel op tv. En er volgen er nog 7. Elke aflevering staat voor 1 dag in het instituut. Een verrijking van mijn leven.