“Stuur ons even een leuk berichtje over jezelf”

Hoe mijn zoektocht naar een kamer veranderde in een zoektocht naar ruimte om mijzelf te kunnen zijn.

Het is namelijk zo dat ik regelmatig te weinig presteer in de voorronde om daadwerkelijk aan te mogen schuiven in de groepsfase van de Hospiteer League. Bij iedere kamer waar ik de voorronde voor in ga, stel ik een andere selectie op. Om een ideetje te geven hoe zo’n selectie er ongeveer uit kan zien:

Verdediging

Man – 22 jaar – Limburger (maar zonder accent, hoera!) – Bachelor Liberal Arts & Sciences

Middenveld:

Filosofie, Oosterse Religies, Kunstgeschiedenis gestudeerd – ervaren student – Kunst(enaar) – Cultuur liefhebber

Spits:

Ja, ook ik hou wel van een feestje! – Lekker samen pilsjes doen – Ben aardig (&) laid back

Dit zijn in essentie de zaken die ik benoem wanneer ik wederom gevraagd ben om een "leuk berichtje over jezelf" te sturen, althans dan natuurlijk wel in een mooier en gladder format met hier en daar hoopvol enkele grapjes om zo het ijs te breken.

Het bleek al snel dat ik misschien toch niet zo leuk was als ik de hele tijd heb gedacht. Voor iedere kamer/studio die ik tegenkom schrijf ik een heel nieuw bericht, altijd een beetje aangepast aan de advertentie, de potentiële huisgenoten etc. Wanneer ik het zoveelste bericht de deur uit heb gebonjourd, ga ik weer hoopvol zitten wachten. Ik heb wel overwogen besloten om deze kamer proberen te krijgen, goed nagedacht over de woorden die ik gebruik en beeld mij al in hoe de toekomst in dit huis met deze mensen eruit kan komen te zien.

Af en toe komt er een "je bent het helaas niet geworden" en ben ik eigenlijk niet eens zo teleurgesteld, maar vooral erg dankbaar voor het feit dat ik een berichtje terug krijg. Het is namelijk zo dat het merendeel van de mensen mijn berichtje laat rusten in de oneindige stilte. Geen uitnodiging, geen afwijzing, geen bedankje.. helemaal niets.

Begrijp mij niet verkeerd, bij sommige advertenties lijkt het wel een WalMart op Black Friday en ik heb alle begrip dat niet alle ‘klanten’ dezelfde service kunnen krijgen. Het kost helaas wel ontzettend veel moeite om iedere keer aan het verzoek om een "leuk berichtje te schrijven" proberen te voldoen om vervolgens helemaal niets meer te vernemen.

Ik heb in ieder geval geleerd dat hetgeen ik in andere mensen zoek, helaas niet regelmatig overeenkomt met hetgeen andere mensen in mij zoeken. Echter zal ik de ruimte om mijzelf te zijn zeker blijven koesteren.