Slechts één letter verschil …

[email protected] 26 sep 2016

Wanneer het woord ‘scheppen’ al eeuwenlang verkeerd vertaald is geweest en scheiden betekent dan ligt de wereld op zijn kop. De wereld ligt ook op zijn kop voor een student die het woordje doodlopend weet om te buigen naar doorlopend. Dit verhaal gaat over het belang van het definiëren van zinnen en verhalen en de invloed daarvan op het leven.

In den beginne schiep God hemel en aarde’
Er zijn maar weinig zinnen die zo bekend zijn als de openingszin van de Bijbel. Scheppen komt van het Hebreeuwse woord ‘bara’ en volgens hoogleraar Oude Testament van de Radboud Universiteit, Ellen van Wolde is ‘bara’ al eeuwenlang verkeerd vertaald geweest. Bara betekent volgens haar ‘scheiden’. De eerste zin van de bijbel is dus volgens haar: ‘In den beginne scheidde God hemel en aarde’. Als je dit goed tot je laat doordringen betekent dit dat de hemel en de aarde er al waren toen God ten tonele kwam en deze vervolgens van elkaar scheidde. God heeft de wereld niet geschapen, de wereld was er al toen Hij ten tonele kwam.
Slechts één gewijzigd woordje kan niet alleen een verhaal veranderen, maar ook een al eeuwen bekend wereldbeeld. Die wereld komt er ineens heel anders uit te zien. Dit is een voorbeeld van het belang van het definiëren van zinnen en verhalen en de invloed daarvan op de zin van het leven.
Maar het kan ook in het klein. Een studente zag het leven niet meer zitten. Zij was verzwakt en liep tegelijkertijd ook hard. Vanwege haar lichamelijke conditie was hardlopen letterlijk voor haar doodlopen: doorlopen was doodlopen. Ze heeft gelukkig van haar doodlopende weg een doorlopende weg kunnen maken. Het verschil tussen leven en dood is in dit geval slechts één letter. En nu gebruikt ze de eigen ervaring om ook anderen te helpen om van een doodlopende een doorlopende weg te maken.
De mens schept zijn eigen werkelijkheid; je moet zelf actief op zoek naar zin en dat is een enorme verantwoordelijkheid, waarbij soms hulp gewenst is. Door keuzes die jezelf maakt, kun je zelf zin geven aan het leven; het is de zin die je er zelf aan geeft (zingeving door middel van zinnen). Wat de mens is, blijkt uit zijn zinnen.

Ignace de Haes
Career Service Officer
Radboud Universiteit

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Slechts één letter verschil …
Sluiten