GOEDE TROUW

Ronald van der Drift 1 sep 2016

Het gebeurde onopzettelijk en juist daarom was het aanschouwen van de onzinnige situatie extra vermakelijk. De vertegenwoordiger van het dagblad ‘Trouw’ babbelde ongestoord verder terwijl de aangehouden dame in een goed blaadje wilde komen en zich tegelijkertijd met oprechte argumenten uit haar ongewenste positie trachtte te bevrijden. De vraag of ze interesse had in een proefabonnement probeerde ze via een kronkelweg te omzeilen door er op te wijzen “ dat ze elke dag trouw het Algemeen Dagblad leest ”. Een uitgelezen situatie voor de kooplustige dealer te zeggen ‘dat elke dag trouw dezelfde krant lezen af te raden is’. Omdat hij dat verzuimde nam ik geen blad meer voor mijn mond.

Goede trouw verwijst naar een vorm van oprechtheid naar onszelf en de ander. Wanneer het spreken en doen samenvalt met het innerlijk van een persoon is er sprake van oprechtheid. Hij zal zich niet hoeven te verschuilen achter een façade en de dingen ten onrechte mooier maken dan ze zijn. Openheid van het hart kan echter gebaseerd zijn op een onjuiste mening, oppervlakkige impulsiviteit dan wel onnadenkendheid, dwaasheid, stijfkoppigheid of een kwaadaardige zienswijze. Deze vorm van verkeerde trouw kan veel ellende teweegbrengen. Goede trouw vereist een genuanceerd onderscheid tussen dat wat juist en krom is bij jezelf en daar moedig naar handelen. Dit voortdurend laveren houdt ons weliswaar van de straat en veroorzaakt zo nu en dan stapels kopzorgen.

De vertegenwoordiger vroeg of ik misschien interesse had in een gratis krant. Toen ik hem vertelde dat graag te wensen omdat de kattenbak nog verschoond moest worden keek hij mij ongeloofwaardig aan terwijl er geen dubbele bodem aanwezig was.