Een duivels dilemma

De woningmarkt zit in de lift en koopappartementen zijn tegenwoordig niet aan te slepen. In sommige steden sta je als potentiële koper gewoon in de rij voor een bezichtiging of moet je zelfs betalen om binnen te mogen kijken. Biedt je minder dan de vraagprijs? Dan doe je helaas niet meer mee. Als je dan uiteindelijk het koopcontract hebt ondertekend van je felbegeerd appartement ben je uiteraard dolblij, of toch niet?

Tien jaar geleden kochten mijn man en ik een prachtig appartement. Wat waren we blij. Nadat de overdracht had plaatsgevonden trokken we een mooie fles bubbels open en vierden wij onze nieuwe aankoop met een etentje. Nu, jaren later, vraag ik me regelmatig af of ik nog wel zo blij ben met het wonen in een appartementencomplex. Waarom? Ik wordt gek van de regels en de eeuwige discussie over geld. Binnen onze Verenging voor Eigenaren (VvE) kennen wij een scala aan regels en verplichtingen met het idee dat op deze manier ons woongenot wordt beschermd. Zo mogen wij geen plantenbakken aan het balkon bevestigen, geen was buiten hangen, geen spullen op de overloop plaatsen, geen fietsen in de hal stallen en na negen uur ’s avonds mag er niet meer geklust worden. Dit is nog maar een greep uit alle do’s en don’ts binnen ons complex. Hoewel de regels voor een groot deel door de eigenaren gezamenlijk zijn vastgesteld heb ik het gevoel dat ik alles maar moet accepteren dat de meerderheid ooit heeft beslist. Het alternatief is de regels naast me neerleggen maar dit betekent ruzie met mijn buren. En dan is er ook nog de discussie over geld. In ons gebouw wordt het trappenhuis twee keer per week grondig schoongemaakt en elk kwartaal worden de ramen gewassen. Is er een lamp in de hal stuk? Geen probleem, dan bellen we gewoon de beheerder. Aan dit alles hangt uiteraard wel een prijskaartje en jaarlijks lopen onze servicebijdrage steeds verder op. Hier ben ik niet blij mee, maar wat is het alternatief? Dat bewoners meer zelf gaan doen? Het onderhoud uitstellen? Een discussie die binnen onze VvE regelmatig vastloopt.

Wat moet ik doen? Moet ik nu een bord ‘Te koop’ aan ons appartement hangen om van de regels af te zijn? Of ga ik mij, met het vooruitzicht van veel weerstand en discussie, inzetten om de situatie binnen onze VvE te veranderen? Een duivels dilemma!

Cora Vonk
Auteur ‘Handboek voor appartement bewoners’