Tokkiémon Go

Het begon al op het perron. De trein kwam aan en de menigte begon zich te roeren. Spanning hing in de lucht, het was wachten op de eerste stuiptrekking. En inderdaad, een Maniakale Meeloper maakte zich los uit de menigte, volgde al snelwandelend de passerende trein en positioneerde zich uiteindelijk zo, dat hij gelijk de trein in kon rennen als de deuren zich zouden openen.

Het voelde een beetje gek om dit exemplaar en plein public toe te voegen aan mijn virtuele verzameling, maar kom op hé, 9 van de 10 mensen zat zo verdiept in hun mobiel dat het simpelweg niemand opviel. Wat hierna volgde was ongelooflijk: ik had gelijk een Legendary te pakken. De Maniakale Meeloper veranderde namelijk van vorm. Voor mij stond ineens Button Masher: dertig keer bloedfanatiek op de open-knop drukkend, waar één rustige druk met de uitgestoken wijsvinger normaliter voldoende zou zijn.

Eenmaal in de trein was het genieten geblazen. Tegenover mij zat gewoon een Gapende Amandel Checker! Op de meest willekeurige momenten deed ze haar mond open, hierbij de persoon tegenover haar, ik dus, trakterend op een blik in een oneindig diep lijkende keelgat. Dit exemplaar erop wijzen dat ze in plaats daarvan ook een hand, een poot, klauw, of wat dan ook voor de mond kon houden leidt meestal tot niets, en er iets van zeggen zorgt er in het ergste geval voor dat ze het achterste van haar tong laat zien. Snel die foto genomen. Hup, door naar de volgende!

Ik ging als een waanzinnige door de coupé. Mijn zintuigen stonden op scherp. Ik hoorde iets. Boemboemboemboem! Een combinatie van oorlogsdrums en metaal-op-metaal. Mijn ogen gingen van links naar rechts, smartphone in de aanslag, klaar om te klikken. Mijn hart sloeg over. Daar zat ie! Een authentieke Oorverdovende Oordop. Zijn hoofd ging dreigend op en neer, ogen woest, starend in het niets. De geluiden deden denken aan de machinewerkplaats waar dit exemplaar in elkaar gezet moest zijn, dat kon niet anders, maar voor hetzelfde geld ontving hij een belangrijke boodschap. Wie weet communiceerde hij met zijn thuisplaneet en knikte ie daarom de hele tijd op en neer: ”Boodschap ontvangen Grote Leider, over.” Click! Foto genomen. Ik besloot hem verder met rust te laten, hiermee hopelijk zijn oorlogsdans te ontwijken.

Ik heb geen app nodig om rare exemplaren te vangen met mijn smartphone. In nog geen vijf minuten tijd had ik maar liefst vier Tokkiémon vastgelegd en mijn dag moest nog beginnen. Wat een geluk!