WAARHEID ALSTUBLIEFT!

Gemotiveerd om de huidige Europese uprise beter te begrijpen, las ik in het jaar 2022 het volgende artikel over ontwikkelingen in Europa in de periode 2007-2017:

“Na opzettelijke destructie van de idee van Europa bleek dat alternatieven niet aanwezig waren. Wel werd het recht om chaos te bereiken ten volle benut: leugens, halve waarheden en onthouden van informatie maakte en voedde onvrede bij bevolkingen. Met euromythes werd deze emotie verder bewerkt en versterkt.

Vergeleken met de gebeurtenissen die zowel in de 19e als in het begin van de 20e eeuw afspeelden niet ongevaarlijk en dus onverstandig. Loze beloften, groot gevoel voor drama, klein gevoel voor realisme, een te simpele voorstelling van zaken, pleiten voor gemakkelijke oplossingen die niet werken en elkaar bevechten was de sfeer waarbinnen negatieve veranderingen in de 2 tijdperken tot stand kwamen.

Maar verstandige mensen gingen de dialoog aan, keerden het tij en zorgden bijtijds dat politiek en samenleving weer de juiste richting namen. Zij zagen voordeel in de crisis en het zelfreinigend vermogen, waardoor discussie ontstond over “welk Europa” en niet meer over “I want my country back”.

Nu is het een sterker Europa geworden; de EU gaat vanzelfsprekend om met verschillende ambitieniveaus, er is een gezamenlijke Europese mondiale strategie, asiel- en migratiebeleid, een fiscale instantie voor de eurozone en er zijn stappen gezet in de richting van de ontwikkeling van de EU naar een ‘staat.’
De president van de Europese Raad wordt inmiddels door de Europeanen gekozen, Europa heeft voorposten in Afrika en Turkije en invloed van het populisme en van de politieke ideologie van nationalisme is inmiddels afgenomen. Inwoners van Europa hebben de voordelen en de verworvenheden van verdergaande samenwerking weer erkend en zijn duidelijk betrokken bij de toekomst. De onvrede en de leugens verdwenen.

Erik van der Kooij, directeur stichting Feeling Europe
24 juni 2022.