#JeSuisGay = #JeSuisHumain

Mteylingen 24 jun 2016

Ruim een week geleden besloot een eenling een bezoekje te brengen aan een club in Orlando. Hierbij besloot hij om het leven van 49 mensen af te nemen en daarnaast tientallen mensen te verwonden. Alsof dat nog niet erg genoeg is, is dit ook nog eens een aanval op de rechten van de LHBT’ers.

Uit eigen ervaring weet ik dat wanneer je als LHBT-er uitgaat, je jezelf helemaal veilig wilt voelen in ‘je veilige haven’. Er is nu een stap achteruit gezet in de emancipatie van de LHBT. Ik kan de actie van één man niet laten spreken voor de gehele maatschappij, maar het laat ons wel weer eens even ziet dat er nog veel is om voor te vechten.

Onlangs stelde Kustaw Bessems in een column voor BNR Nieuwsradio dat "iemand die hardop zegt dat hij problemen heeft met een donkere huidskleur, behoort tot een marginaal groepje en oogst alom verachting. Maar is afwijking van de heteronorm in het spel, dan ontstaat toch ineens ruimte voor grijstinten."

Wanneer Sylvana bij de DWDD wordt geconfronteerd met de term ‘Zwartjes’, is dat reden voor haar om een een grootschalig mediaoffensief te starten tegen discriminatie. Maar wanneer ik op straat wordt uigescholden voor "kankerhomo" (excuse my french), dan krijg ik vaak de reactie: "Ach joh, laat ze. Ze weten niet beter."…Sorry, maar pas nu besef ik mij hoe achterlijk dat is. Dat dat tegen mij wordt geroepen en dat ik dat gedrag gedoog. Waarom ‘Laat maar’?

Bij de aanval op Charlie Hebdo was iedereen #JeSuisCharlie, maar bij de aanval op Pulse was er niemand #JeSuisGay. Is dit omdat wij emotioneel platgeslagen worden door de vele aanslagen die er zijn of wij eigenlijk niet doorhebben dat dit ook een aanval is op de rechten van de mens?

Waarom het mij nog het meeste raakt, is omdat LHBT’ers er vandaag de dag nog steeds mee te maken krijgen, ook in Nederland. “Wij zijn zo’n tolerant land. Jullie hebben het juist heel goed hier.” Maar heb jij wel eens afscheid genomen van je partner met een handdruk en de boodschap ‘ik spreek je later wel’ omdat je bang bent om in het openbaar affectie te tonen?

IS-aanhangers roepen op om aanslagen te plegen tijdens Gay Pride evenementen en laat er nou net een in Nederland op de stoep staan wanneer Europa bijeenkomt voor de Europride. Ik zal er zijn! Zolang Sylvana opkomt voor onze donkere medemens en Lucille Werner voor de minder validen, zal ik op blijven komen voor onze LHBT’ers en de boodschap verkodingen: #JeSuisGay en samen zijn wij #JeSuisHumain! Let there be love!