Nooit meer slapen

Geoffury 24 jun 2016

Slaap tekort. Een helse nachtrust. Minder dan 5 uur geslapen. Iedereen kent het wel. Die angstinboezemende toets. Dat project dat vochtig in je nek hijgt. Of je lieve kinderen met eindeloze energie. Te weinig slapen doet niemand voor zijn lol. Althans ik ken niemand die dat doet. Hallo iedereen, mijn naam is Dean en ik ben verslaafd aan te weinig slapen. Ik kan niet stoppen eraan te denken. Overal waar ik ga, wil ik niet slapen. Als ik moet slapen, voel ik die ontwenningsverschijnselen. Als mensen praten over moe zijn of slapen dan shake ik helemaal van top tot teen.

Wie van jullie kent de Navy SEALs? Dacht ik al. 0 mensen. In het Amerikaans leger heb je de zeemacht, de navy. De elite branche daarvan zijn de SEALs. Een afkorting voor Sea air and land. Wie ze zijn, minder belangrijk. Wat ze doen. Uiterst belangrijk. Ze voeren zeer speciale aanvals missies uit, op elk terrein op elk plek in de wereld. Ze zijn de hulptroepen, de specialisten. De helden. Wat ze doen, goed of fout, en oorlog. Niet vandaag’s topic. Wat ze kunnen. Dat is belangrijk. Dat is het onderwerp. Ze worden blootgesteld aan extremen. Kou, warmte. Ze kunnen van alles, parachutspringen, bungeejumpen, skie-en. Ik hoor jullie al denken, dat is raar, spannenend. Of eng. SEALs worden fysiek en mentaal afgestraft en tot het uiterste van hun wil getest. Er is een onderdeel in hun basistraining, waar ze minder dan 5 uur moeten slaap. Over een periode van 5 dagen. Het sterkste staal wordt gesmeedt in de heetste vuren. En hun training is voldoende heet.

Hallo mijn naam is Dean en ik wil SEAL zijn. Iedereen wil zijn limieten testen. Je wil weten wat ze zijn en je wil ze breken. Het is meer dan gewoon, het is menselijk. Ook ik, wil mijn limieten vinden, testen en breken. Elke dag focus ik op aspecten van mijn leven die ik kan aanpakken, die ik wil aanpakken. Ik ga niet op mijn stokpaard, maar 1 aspect is dus slaap. Misschien schrijf ik nog een paar columns over koude douches, of rennen of andere vormen van mentale kwelling.

Tijd is je belangrijkste bezit, het meest waardevol. Met dat besef, wist en weet ik. Het gaat nooit genoeg zijn, ik ben te hongerig daarvoor. Maar het liet me inzien, wil ik meer tijd, dan moet ik meer tijd maken. “Ik heb geen tijd”, zegt men. Je hebt tijd. Het is daar. Je hoeft het alleen te grijpen. Maak tijd.

Zoals SEALs zeggen: “Lead by example”. Ik show up, deel mijn verhaal en mijn visie.

Dus Zoek die limieten op, identificeer ze en breek ze. Hooyah!