Houd ons niet aan het lijntje!

Het is al weer twee jaar geleden dat wij, mijn ouders, broertje en ik, met kleffe handen van de spanning en van het warme weer, vol opwinding in de kokendhete auto stapten. De dag die al weken overdag mijn dagdromen vulde en ’s nachts mijn dromen verjoeg was eindelijk aangebroken: we gingen onze puppy ophalen. Thuis stond alles al klaar: een bench om de hond in op te sluiten, een enorme zak speciaal puppyvoer, een drinkbak en een hele hoop hondenspeeltjes. Nu alleen de puppy nog. Een hond nemen, dat is niet voor de poes; er komt een hoop bij kijken. Naast de verantwoordelijkheid en de aandacht die het dier vraagt, neemt een hond een aanzienlijke hap uit de portemonnee. Voor het diertje alleen al moet je al gauw uitgaan van een bedrag boven de vierhonderd euro (marktplaatsje), en dan ben je er nog lang niet: peperdure inentingen, door specialisten ontworpen (en geprijsd) voer, een bench, en, niet te vergeten: hondenbelasting.
In sommige gemeenten betalen hondenbezitters inderdaad hondenbelasting. Het gaat dan om zo’n 75 euro per jaar. De inkomsten van deze belastingen worden besteed aan faciliteiten voor honden en hun baasjes, zoals hondentoiletten en uitlaatgebieden. Van mij hoeft die belasting niet. Ik wandel wel in het bos, en mijn hond poept wel in de bosjes. Als ik behoefte heb speciale faciliteiten dan zoek ik die zelf wel op, op eigen kosten. Waarom betalen we wel hondenbelasting en geen kattenbelasting? Katten poepen ook buiten, in de zandbak, waar kinderen in spelen nota bene!
Natuurlijk zijn er ook mensen die de poep niet opruimen, en die zorgen voor overlast, maar deze mensen kunnen ook individueel aangepakt worden. De massa hoeft niet te lijden onder het wangedrag van een enkeling. Hondenbelasting is onzin. Gelukkig betalen we in mijn woonplaats nog geen hondenbelasting, en dat wil ik graag zo houden.