Gevolgen van een Brexit zijn marginaal

Harrie Schröder 21 jun 2016

Dat de Brexit zulke grote gevolgen heeft a.s. donderdag als Engeland uit de EU zou treden lijkt mij de grootste onzin sinds het jaar 1999 .
Waarom de vergelijking met 1999 zo treffend is komt omdat men toen en nu het gewoon niet weet en zodoende maar gewoon wat zit te zwetsen .

In 1999 wist men ook niet wat er zou gebeuren bij de overgang op 31 december om 24.00 uur.
Toen vreesde men dat de boordcomputers van de vliegtuigen niet geprogrammeerd waren voor het jaar 2000 en dan misschien uit de lucht konden vallen en dat zelfs kerncentrales zouden stilvallen en zodoende een groot gevaar konden vormen voor de wereldbevolking.
En net als in 1999 was men bang dat de koersen op de beurzen zouden kelderen doordat machines in bedrijven zouden stilvallen en de economieën ineen zouden klappen.

Europa heeft ook na een Brexit een te groot belang in Engeland en andersom ook , dat het geen verschil zal maken ,want het zal toch niet gebeuren dat als Nederland of welk ander land dan ook in Europa geld kan verdienen aan de Engelse economie zij dat dan zullen laten!
De bloemen uit Aalsmeer zullen ook na een Brexit gewoon verkocht worden in Engeland.

Gedreigd wordt er met verhuizingen van banken en grote bedrijven naar het Europese vasteland , maar dat zal ook niet gebeuren omdat Engeland zelf een te grote markt is voor die bedrijven die nu wild om zich heen slaan, dus zo een vaart zal dat ook niet lopen.

Wat waar lijkt te zijn is dat de Engelse hun eigen identiteit niet kwijt willen en daarom voor een gecontroleerde vluchtelingen opvang zijn. En dat dat niet eens bespreekbaar is voor sommige EU landen en !ze zijn het spuugzat dat Brussel steeds meer regeltjes maakt en steeds meer macht naar zich toetrekt. Om zo maar eens een paar voorbeelden te noemen.

En bij oorlogen zoals David Cameron profetisch verkondigd zal Europa één lijn trekken en elkaar direct helpen al was het maar uit eigen belang. Hoe de uitslag ook zal worden achteraf , net als in 1999 , zal blijken dat er heel veel lucht en onzin zat in alle betogen zowel voor als tegen een Brexit.