Geen Oranje? Groen!

SAMSAMMERSAMST 22 jun 2016

Nu we tijdens dit EK niet massaal onze Oranje gekte kunnen uiten en de shirts, toeters en confetti uit de kast kunnen trekken, zijn we veelvuldig op zoek naar een ander land om te steunen. Ik heb het ideale land gevonden! Al moet ik eerlijk zijn, heb ik deze vier jaar geleden gevonden.

Veel Nederlanders steunen onze oosterburen of de "Rode Duivels" (België). Toch is er maar één team waar we allemaal van kunnen genieten: Ierland. Geen wereldvoetballers, oude bekenden én misschien nog wel belangrijker: Geen ‘stoelgooiende’ heethoofden.

Nadat we in de eerste week van het huidige EK werden overspoeld door het geweld van met name de Russische en Engelse supporters, siert haast iedere Facebook-pagina nu met filmpjes van ‘The Boys in Green’. Feestende mannen in groene shirtjes. Juist, de Ieren! Ook al verliezen ze met 3-0 van de Belgen én scoren ze een eigen doelpunt tegen Zweden (1-1), de Ierse supporters blijven zingen en houden respect. Hulde!

Toen ik vier jaar geleden zelf aanwezig was in Poznan, tussen alle Polen, Ieren én Kroaten heb ik aan een van de Ierse supporters gevraagd waarom zij zich vergeleken met andere supporters zo goed gedragen. Zijn antwoord: ‘We know we have not the best team, we are here just to make a party.’ Al moet ik bekennen dat hij onder invloed was van enkele biertjes, deze zin zegt exact wat de Ieren doen. Feest vieren én genieten, dat wat ze blijven doen.

Ook dit jaar weer. Ik denk even aan een van de bekendste filmpjes van dit jaar, de baby in de metro. Een twintigtal Ieren zingt slaapliedjes voor een Franse baby. Op het moment dat andere Ierse fans instappen volgt er een haast oorverdovend ‘Shht..’ Dit alleen om te zorgen dat de instappende fans geen lawaai maken en zacht meezingen voor de baby. Samen zorgen voor sfeer en (wederzijds)respect!

Daarom mag ik hopen dat er meer Nederlanders zullen volgen, heel Nederland (een beetje) achter Ierland. Al is het misschien dit jaar niet meer mogelijk, dan maar over twee of vier jaar. Hopelijk is ‘Ons Oranje’ dan wel aanwezig én kunnen we weer van ‘The Boys in Green’ genieten! Laten we dan ook meteen een voorbeeld nemen aan het gedrag van deze fans, meer landen zullen volgen. Voetbal wordt weer voor iedere fan, zonder de hooligans.

‘You’ll never beat the Irish!’