Dat zal ze leren

Jan-Kees Verschuure 2 jun 2016

Na een weekend vol traumaverwerking, in de vorm van een bedorven roze tompouce en een documentaire over de mislukte kwalificatie voor het EK ’84 (u weet wel: Spanje-Malta 12-1), kreeg ik maandag een nieuwe klap te verwerken: een naheffingsaanslag van de Belastingdienst vanwege ‘geheel of gedeeltelijk niet tijdig betalen’. Een kleine naheffing weliswaar (€ 50), maar ik moet toch even uithuilen. Wat bleek namelijk het geval: de BTW-aangifte van het eerste kwartaal was door mij op de dertigste van de betreffende maand netjes betaald en afgeschreven, alleen werkte de bank twee dagen niet. Boete dus, vanwege belastingtechnisch spijbelen.

Na een kwartier in de wacht bij de Belastingtelefoon bleek dat zij een coulanceregeling van 7 dagen hebben, maar niet bij ‘eerder verzuim’ van die aard. Doorvragen leerde dat de belastingdienst bewust boetes oplegt om te voorkomen dat mensen op cruciale weekenddagen betalen en vergeten dat de bank gesloten is. Mijn opmerking dat ik als zzp’er wel in het weekend doorwerk, het geld tijdig is afgeschreven en de bank in mijn ogen ook een prestatieverplichting heeft, kon niet op begrip rekenen. De opmerking, dat ik als ondernemer een late betaling altijd even afwacht uit coulance, al helemaal niet. Dat zal ze leren, die burgers.

Afijn, klagen kunnen we allemaal. Maar de motivatie van de recente afschaffing van de VAR-verklaring (dat zal ze leren, die ondernemers); de boodschap van DNB-baas Klaas Knot dat ‘de jacht op de zzp’er is geopend’ en de opmerking van scheidend FNV-voorzitter Ton Heerts dat zzp’ers oneerlijke concurrenten zijn van loondienstmedewerkers, doet vermoeden dat overheden en polderpartijen niet helemaal begrijpen wat ondernemen is. En vooral niet willen zien waar het met deze samenleving naartoe gaat. Ik zal altijd op tijd betalen, maar zoek wel de grenzen op als topsporter. Want dat ben ik als zelfstandig ondernemer. Banken en overheden moeten dat blijkbaar nog leren.