Wel spijt

M.Kok 11 mei 2016

In reactie op de column "Tompouce vs superfood" van 10-05-2016

De columnist geeft aan dat ze anorexia heeft overwonnen (knap!). Ze had een tompouce gegeten op Koningsdag, en merkte op dat ze na twee weken hier nog steeds geen spijt van had. Ze geeft aan dat ze, ondanks dat ze had geleerd om normaal met eten om te gaan, het een stomme opmerking vind.

Iedereen is anders, dit betreft ook het onderwerp: voeding. We hebben het nodig om te kunnen presteren (lees: functioneren als mens). Alleen gebruiken we het als beloning en genotsmiddel. Persoonlijk zou ik het goed vinden als wat meer mensen spijt zouden hebben na het eten van bijv. een tompouce. Mensen kunnen niet omgaan met de hoeveelheid voeding die voorhanden is. Hierdoor eten wij meer dan noodzakelijk. Niet alleen eten we meer dan we nodig hebben, ook eten we voedsel die verrijkt zijn met zout, e-nummers, smaakstoffen en andere rotzooi. We worden steeds zwaarder, en ons lichaam raakt van binnen verstopt. We vergiftigen ons lichaam beetje bij beetje. Schokkende feit is: we gaan allemaal dood. Nu ben jij als persoon instaat voor een deel te bepalen of dit in gezonde staat is, of in ongezonde staat. Nogmaals: iedereen is anders. Lichamen verwerken voeding verschillend. Hierdoor zijn er altijd wel uitzonderingen van mensen die oud worden ondanks een ongezonde levensstijl. Note: gezondheid meten we niet aan de hand van de leeftijd die iemand behaald.

Lieve Lisa (columnist),je geeft aan dat wij als mensen zelf instaat zijn te bepalen wat we voor voeding we nodig hebben. Nou, eerlijk; niet echt, of ja: echt niet, de meeste mensen totaal niet zelfs. Je sluit af met de vraag "En wat is gezond nou eigenlijk? Houdt gezond zijn niet gewoon in dat je gelukkig bent..". Nee. Gewoon nee, dit is niet eens appels met peren, meer appels met tompouces, want dit hippie-achtige positieve geneuzel draagt bij aan de excuses die mensen verzinnen om (slechte) voeding te blijven eten. Slecht eten (of overmatig), gaat ten koste van je levenskwaliteit, waardoor je de kans vergroot dat je (meer) aandoeningen oploopt. Dit maakt je minder gezond. Ja; als je een tompouce eet, worden er tijdelijk stoffen aangemaakt waardoor jij je gelukkig voelt, voor 10 seconden. Na het eten van een tompouce voel je je slecht, want je blijft maar denken aan dat uurtje op de crosstrainer waarmee je die tompouce er weer aftraint. Want zo werkt dat toch…