Wat is BDS (boycot, desinvestering en sancties)? 1

Nu de pro-Palestijnse BDS beweging (boycot, desinvestering en sancties tegen Israël) meer aandacht krijgt is het waarschijnlijk goed een stukje geschiedenis van Israël/Palestina weer te geven. Het volgende verhaal gaat over de Jaffa sinaasappel, jarenlang hèt exportproduct van Israël en symbolisch voor de hardwerkende nieuwe immigrant die vooral na de 2e Wereldoorlog het ‘beloofde land’ tot bloei ging brengen. Dit ging eraan vooraf.

De boeren rond Jaffa produceerden aan het begin van de 19e eeuw sinaasappels, citroenen, granaatappels, watermeloenen en druiven, maar ook andere teelt zoals groenten, katoen en moerbeien, die gebruikt werden voor de voeding van zijdewormen. Maar Jaffa’s verreweg bekendste exportproduct was toch wel de Jaffa sinaasappel.

Hoewel de sinaasappel al meer dan 1000 jaar geleden in Gaza werd geïntroduceerd, werden sinaasappelboomgaarden pas na 1750 echt ontwikkeld. Aan het eind van de 19e eeuw hadden 5000 man werk in het oogsten, verpakken en verschepen van Jaffa sinaasappelen, vanuit de hele regio: uit Libanon, Jordanië, Egypte kwam men helpen met de oogst. Rond 1912 bestonden 5200 are landbouwgrond uit sinaasappelboomgaarden, waarvan een derde aan de Joodse bevolking toebehoorde. Even voor WOII werden alleen al naar Engeland 2 miljoen kratten sinaasappelen verscheept. In 1947 kocht de Britse regering de complete citrusoogst van 12 miljoen kratten.
Tijdens de oorlog van 1948 hadden zowel Joodse als Palestijns-Arabische sinaasappelboeren een gedeeld belang bij de de instandhouding van de citrusindustrie, met als resultaat een non-agressie pact tussen de burgemeesters van Tel Aviv en Jaffa op 9 December 1947. Dit pact werd helaas snel gebroken: net na het eind van de winter viel de Haganah (zionistische paramilitairen) de boerderijen aan die in het bezit van de Arabieren waren, en ook de stad zelf en omliggende dorpen werden bezet.
Na de massa uitdrijving van de Palestijnen uit Jaffa en omgeving werden de Arabische citrus plantages achtergelaten en ze verrotten.