VRIJHEID ( 5 MEI 1945)

Leen Smit 2 mei 2016

Juist in deze dagen wordt veel over vrijheid gesproken en geschreven. We vieren de bevrijding van Nederland, nu 71 jaar geleden. Zo lang zijn we ”vrij” en hebben we vrijheden. Hier zijn we trots op en we zien het als een onafhankelijkheid om te doen en te laten wat we willen, en te zeggen of te schrijven wat we willen.

Vrijheid van meningsuiting en persvrijheid klinken ons als muziek in de oren, maar normen en waarden ook.

De media in het algemeen en in het bijzonder journalisten, columnisten, cartoonisten en cabaretiers weten deze vrijheid maar al te best te gebruiken om ” hun” mening te geven, om zo populair te zijn bij bepaalde bevolkingsgroepen die hier blijkbaar op kikken.

Bepaalde zaken aan de orde stellen of een ongezouten mening geven, daar zal niemand zich aan storen hooguit om lachen. Maar de vrijheden worden misbruikt en soms opgerekt. Inmiddels worden het daden, die de gewone grenzen overschrijdt, soms om kotsmisselijk van te worden.

Sommige journalisten, columnisten, cartoonisten en cabaretiers moeten zich niet langer verschuilen achter hun visitekaartje. Gewoon stoppen met mensen grof te beledigen om hun geloof of afkomst, of anderszins beschamend iemand te kakken zetten. En daar horen hoogwaardigheidsbekleders ook bij. Onbeschoftheid van het hoogste niveau.

Natuurlijk is dan de kik weg, maar er is nog genoeg over om op te kikken. Wordt lid van een voetbalclub, boksclub, parenclub, SMclub of golfclub, dan kunt u daar uw energie kwijt.

Gooi onze vrijheid niet ten grabbel maar gebruik de vrijheid waarvoor we het hebben gekregen. Neem tevens uw verantwoordelijkheid die bij onze vrijheid hoort.

Proost op 5 mei en neem er een paar bitterballen bij !

Leen Smit