Dit is lef.

Ik las een verhaal over een jongetje dat een opstel moest inleveren over lef en besloot alleen de woorden “dit is lef” op te schrijven voordat hij het inleverde. Ik heb even overwogen datzelfde te doen, maar ga toch voor de serieuzere poging. Want hoewel het misschien wel lef is om alleen die drie woorden op te schrijven, het is niet wat ik kwijt wil over lef. Dit is misschien mijn enige kans om mijn mening over lef te delen met mensen, al is het maar met iemand die hier toevallig terecht is gekomen. En die kans kan ik niet voorbij laten gaan.
Dus lieve mensen die dit toevallig lezen, haak nog niet af want ik wil mijn mening graag met jullie delen. Ik denk namelijk dat de definitie van lef iets heel anders is dan “moed” en “durf” zoals de Van Dale en het jongetje hierboven beweren. Misschien, nee waarschijnlijk, klopt dat ook wel, ik ben niet in de positie om de Van Dale in twijfel te trekken, maar ik geloof dat lef ook iets anders betekent.
Lef is, denk ik, op durven komen voor je mening, ook al krijg je veel kritiek. Durven te gaan staan voor waar je in gelooft. Door social media kan iedereen nog makkelijker zijn mening uiten en is het geen verassing als een onschuldige post over jouw mening uitloopt op een verhit conflict waarbij scheldwoorden, generalisaties en ongepaste opmerkingen je in de reacties om de oren vliegen.
Mensen lijken niet meer te kunnen relativeren. Ze moeten overal bovenop springen en zich als een groep tegen een individu richten. Maar dat is geen lef. Je mening veranderen om kritiek uit de weg te gaan is geen lef. Er voor zorgen dat je mevrouw of meneer “Normaal” bent is geen lef. Want wat is überhaupt normaal? Ik denk dat het tijd wordt om mensen met een andere mening eindelijk te gaan accepteren.
Maar zolang dat nog niet het geval is, en mensen die hun mening durven te uiten kunnen rekenen op kritiek. Zolang vind ik dat je lef hebt als je wel voor je eigen mening durft op te komen en durft te gaan staan voor waar jij in gelooft.
Dus lieve mensen die tot het einde zijn gebleven, dit is nou mijn mening over lef.
Dit is lef.