Symboliek

Annemiek de Crom 2 mei 2016

Je hebt ze in alle soorten en maten. Goot, klein, dik, dun, in opvallende kleuren, beschaafde schutkleuren, oerdegelijke houten varianten, van plastic, met of zonder knijpmechanisme. Wasknijpers. Het enige wat ze hoeven doen, is te zorgen dat mijn kleren blijven hangen. Je zou zeggen er bestaat een variant die ook voor mij geschikt is. Tot nu toe heb ik die nog niet gevonden. Ik blijf er maar mee stoeien en heb er al diverse versleten. Als ik ze wil gebruiken, is mijn handcoördinatie ineens sterk verminderd en vallen ze zomaar op de grond. Als ik ze dan weer op wil pakken zijn ze door de snelheid op de meest idiote plaatsen terechtgekomen waar ik niet bij kan. Achter de wasmachine, onder de bergkast of ik vind ze maanden later weer terug als ik ineens een opruimwoede heb. Soms irriteer ik me zo aan die krengen dat ik wel even wil laten zien dat ik de baas over ze ben. Het resultaat is dat de oorspronkelijke vorm ver te zoeken is en ze helemaal onbruikbaar zijn.

Behalve die ene. Hij is rood. Als ik erop sta, blijft die heel, als mijn vingers eens andere dingen doen dan ik wil, blijft hij in model. Hij is ook nooit zoek en ligt altijd klaar als ik hem nodig heb. Zou het aan de kleur rood liggen? In de kleurenpsychologie betekent rood: (zelf)vernietigingsdrang en naar binnen gerichte energie. Ja, ik heb wel eens de neiging om ze te vermorzelen vanwege hun onhandigheid maar deze accepteert dat niet. Op een andere website is te lezen dat rood staat voor fysieke energie, macht, kracht, passie en verlangen. Het is de kleur die onze primaire emotionele lichamelijke behoeften vertegenwoordigt.

Het lastige van symboliek is dat je nooit direct weet wat je eraan hebt. Het is maar hoe je het interpreteert. Geduldig wachten op het aha-moment is een schone zaak. Ik kan er uren mee bezig zijn en dan weet ik vaak nog niet wat er mee wordt bedoeld. Heel vermoeiend. Het lijkt wel of ik in deze zaak in een vicieuze cirkel blijf hangen. Want wat zegt dit nu allemaal over mijn verhouding met wasknijpers en specifiek met deze rode?

Stoppen met was ophangen en een droger kopen? Een droger is duur, gebruikt veel energie en kleren drogen in de buitenlucht geeft toch een lekkerder gevoel. Allemaal rode knijpers kopen? Alleen maar rood lijkt me weer teveel van het goede. Help, ik heb nieuwe wasknijpers nodig. In dreigende wanhoop googel ik: symboliek wasknijper. Razendsnel verschijnt de tekst: ‘U probeert alles op een rij te krijgen.’