MULTI CULTI

Fons Nijpels 19 mei 2016

Sinds het ontstaan van de mensheid groeiden we uit elkaar. Enorme pre-historische migraties zorgden ervoor dat op de hele aarde menselijke gemeenschappen groeiden. Door de afzondering groeiden die allemaal in eigen richting en werden de gemeenschappen gescheiden. Tot de zeilvaart werd ontwikkeld en menselijke gemeenschappen voor het eerst sinds eeuwen weer contact met elkaar kregen en onmiddellijk begonnen elkaar de hersens in te slaan. Kolonialisme kwam en dat leidde tot knechting en overheersing. Dekolonisatie volgde in onze tijd, en daarmee werd een enorme nieuwe migratiestroom op gang gebracht, waarbij de ontstane gescheiden gemeenschappen in korte tijd meer gemengd raakten. Alleen al in Nederland kregen we Aziaten uit China en Indonesie, Afrikanen uit Suriname en de Caraiben, arbeidsmigranten uit Zuid-Europa, Marokko en Turkije. En ook nog vele vluchtelingen uit allerlei landen zoals Hongarije, Vietnam, Chili, Bosnie, Afghanistan en Syrie. En zo is de huidige smeltkroes ontstaan, en die is onomkeerbaar, wat Geert Wilders er ook van vindt of denkt ertegen te ondernemen. In korte tijd is onze mono culturele samenleving veranderd in een multi-culturele en het is zo snel gegaan dat we er allemaal aan moeten wennen en mee moeten leren leven. Als we onze overgrootouders konden laten zien hoe onze samenleving er nu uitziet, dan zouden ze hun ogen niet geloven.
In korte tijd is een proces van eeuwen in omgekeerde weg afgelegd. Dat is nog maar het begin, valt niet meer te stoppen, en het is geen wonder dat aanpassing daaraan niet gemakkelijk is. Maar een weg terug is er niet, dus we kunnen ons maar beter instellen op een multi-culturele samenleving, waarbij we fatsoenlijk met elkaar omgaan, elkaar leren kennen en waarderen. En tenslotte ook met elkaar mengen en een nieuwe gemeenschap vormen. Ik zou graag in de toekomst willen kijken, laten we zeggen 100 jaar verder. Is de wereld dan bevolkt door een totaal gemengde
bevolking, waarbij afkomst geen rol meer speelt? Ik denk het wel en daar kunnen we nu al op anticiperen want het zijn onze kinderen en kleinkinderen die dat nog mee gaan maken. Dat is de multi-culturele samenleving van de toekomst!