Het saae landschap

Het saaie landschap
Wij zijn vorige week naar Oostenrijk geweest. Voor de eerste keer in ons leven zijn we eens naar dat stuk van Europa geweest. Niets bijzonders natuurlijk, veel mensen gaan regelmatig die kant op. Maar voor ons de eerste keer dus een vergelijking met enkele jaren geleden heb ik niet. Wat ons echt is opgevallen is dat er geen beesten in het landschap te zie waren. Het was al halverwege Duitsland toen mijn vriendin plotseling zei: “Nu weet ik wat ik hier vreemd vind, er zijn geen koeien of schapen. In Nederland of Frankrijk zie je altijd wel dieren maar hier niets.” Van dat ogenblik zijn wij er op gaan letten. En inderdaad geen beest te zien. En niet alleen geen koe maar ook geen paard of schaap. Niet in Duitsland en niet in Oostenrijk. Pas terug in Nederland zagen we weer wat koeien in een wei.
Ik heb het ook nog even gevraagd aan de hoteleigenaar van het hotel waar we hebben overnacht. Dit hotel was op enige afstand van de snelweg midden op het platteland gelegen. Dus ik neem aan dat de eigenaar een redelijk inzicht in het plattelands gebeuren heeft. Hij wist me te vertellen dat de koeien niet meer in de wei staan maar alleen nog in grote stallen.
Thuis gekomen ook maar eens gegoogled. En inderdaad op het internet duidelijk te lezen dat binnen Europa de trend is dat de koeien uit de wei verdwijnen. In een krantenartikel werd in 2013 al aangegeven dat de koe uit het landschap zal verdwijnen. Waarschijnlijk heb ik deze berichten toen ook onder ogen gehad maar ze op dat ogenblik alleen gelezen zonder ze echt te laten “indalen”. Maar tijdens de laatste reis was het wel duidelijk. Wat er in Duitsland wel voor is terug gekomen zijn zonnecellen, velden vol zonnecellen maar het landschap was verder leeg en eigenlijk saai. En de trend lijkt dus te zijn dat dit niet alleen voor Duitsland en Oostenrijk zo is maar dat dit ook de toekomst voor het landschap in Nederland en een groot gedeelte van de rest van Europa zal zijn. De koeien zullen uit het landschap verdwijnen. Net zoals het varken al uit het landschap is verdwenen. Als kind, zo’n jaar of vijftig geleden, zag ik deze nog buiten bij boerderijen. Nu? Weg uit het landschap.