Hamvraag

Ik heb dit eigenlijk nooit begrepen. Wat is een hamvraag? Sterker nog, wat is DE hamvraag? Ik weet wat ermee bedoelt wordt. Ik gebruik het zelf ook wel eens. Toch heb ik nooit de moeite genomen het eens uit te zoeken. De herkomst van de hamvraag. Hamburg? Desalniettemin hoor ik weleens hamvragen. Ze vliegen je soms om de oren. Vooral als je te laat thuis komt. "Waar kom jij vandaan?" Alsof dat uitmaakt. Vanavond hoorde ik ook een hamvraag. Ditmaal uit de mond van Mathijs.

Aan wie de vraag gesteld werd weet ik niet. Ik had de televisie aangezet, en was vervolgens naar de slaapkamer gelopen om iets nutteloos te doen op de iPad. Kun je überhaupt nuttige dingen met een iPad? (Hamvraag) Op de televisie hoorde ik iets zeggen over een Prince tribute. Prince, die onnavolgbare muziek maakte, maar daarnaast in interviews de meest dubieuze religieuze praat uitkraamde. Kijk voor de lol anders eens het verhaal van Kevin Smith (Silent Bob) over Prince. Enlightening. Maar terug naar de vraag van Matthijs. "Weet je nog waar je was toen je hoorde van het overlijden van Prince?"

Al mijn fysieke alarmbellen gingen af. Ik schudde het hoofd en herhaalde de vraag in mijn hoofd. Maar het werd overschreeuwd door het antwoord. WHO CARES. De vraag duikt vaak op in verband met het overlijden van een beroemdheid, ofwel een heftige gebeurtenis. Bij de aanslagen in NY in 2001 was het ook een populair vraagstuk. Waar men was toen men hoorde van de aanslagen. Soms begint iemand erover te vertellen zonder dat er naar gevraagd wordt. "Ik weet nog precies waar ik was toen Mohammed Atta een 747 in de Zuidertoren parkeerde."

Maar beide gasten gingen beleefd in op de vraag. Totaal dom verhaal natuurlijk. “Ik zat in de auto met vriend A toen ik een sms van vriend B kreeg. Ongelooflijk. Ik heb meteen vriendin C gebeld, maar die had vriend A ook al gesproken”.
Ja, ok, en nu? Prince is nog steeds dood. Het zou pas leuk worden als het antwoord op de vraag echt relevant was. “Waar ik was? Op de slaapkamer bij Prince. We zouden een wedstrijdje slaappillen slikken doen. Maar al snel zag ik dat ik hem nooit meer zou inhalen. Toen ben ik maar een biertje gaan drinken.” WoW, schaakmat Matthijs. No further questions. Helaas gebeurt dat echt nooit. Jammer.

De hamvraag is nu natuurlijk, waar was jij toen je deze column las?