Hallo Virginia

Hoi Virginia,

Wat een sprankelende foto bij je column! Je zou niet zeggen dat je al te maken hebt met een vetrolletje of onderkin, waar je zegt op gewezen te worden door sommigen.
Het is fijn dat jij je aan allerlei heerlijkheden tegoed kan doen, en dan toch nog naar je broer kan rennen of trap kan lopen. Je hebt gelijk: lekker genieten zonder je schuldig te voelen zouden veel meer mensen moeten doen.

Alleen zijn er ook mensen die voldoening halen uit gezond eten en sporten. Die voldoening zit voor hen niet in een zak chips en een kitkat chunky.
Er zijn vele mensen die sporten omdat ze daar een lekker gevoel bij krijgen. Niet omdat ze ervan afvallen, maar omdat er stofjes in je lichaam vrij komen die je een prettig gevoel geven. En die ook langer effect hebben dan het prettige gevoel van een lekkere snack. En misschien nemen ze die snack er wel achter aan, en ervaren ze dubbel genot.
En misschien sporten ze wel om een beach-body te krijgen, zoals jij het noemt. Niet omdat ze aan een algemene standaard willen voldoen, maar omdat hun beeld van een beach-body nou eenmaal anders is dan die van jou.
Ik vind het top dat jij je comfortabel in je vel voelt. Dat wens ik iedereen toe, en ik ben met je eens dat je je daarbij niet moet laten leiden tot een ideaalbeeld. Maar mensen die slank en/of gespierd willen zijn voor zichzelf en zich daarvoor inzetten, juich ik dus net zo hard toe.

Ik ben zelf gezegend met een zogenaamde snelle stofwisseling. Kan zo tegen mijn 40ste nog van alles snoepen en kom niet of nauwelijks aan. Toch vind ik het heerlijk om ook wat een sport te doen. Hoewel ik uren met de hond wandel, op de fiets boodschappen doe en met drie kinderen en trappen in huis behoorlijk wat beweging heb, is het ook lekker om er nog iets bij te doen. Zonder grote ambities, maar gewoon lekker bezig zijn, adrenaline voelen. En dat kan ook nog eens hartstikke gezellig zijn! Net als gezond eten hartstikke lekker kan zijn! Je hoeft echt niet alleen op een wortel te knagen of superfoods te eten.

Ik hoop dat je wilt snappen dat mensen in een sportschool het misschien wel net zo leuk hebben als jij met je etentjes. En dat zij met hun gezonde manier van eten en/of sporten net zo blij zijn met zichzelf als jij. Gezond leven is echt geen straf! Spreken we eens af? Gaan we eerst sporten en daarna een hapje eten!