Levensgenieter 2.0 (drink, beweeg: wat jij wilt)

M.Kok 24 mei 2016

Herinner jij die tijd nog, dat je elke ochtend buiten wakker werd? En dat je de hele dag op je blote voeten lekker in de bosjes opzoek was naar eten? Verder repareerde je, creatief dat je was, met regelmaat je hutje met poep van jou en je vrienden. Als je geluk had was je in bezit van een grot. Hoefde jij je huis nooit te repareren. Hoogstens uithozen na een flinke regenbui.
De mens heeft zich door de jaren heen redelijk positief ontwikkeld.
Steeds vaker lees ik columns over mensen die zeggen er bewust voor te kiezen niet te sporten/bewegen. Dit is geen keuze maar een excuus. Zoals een vriend van mij zou zeggen (Marinier):”Man the fuck up”. Vertaling: toon wat karakter. We leven in en maatschappij waar we alles en iedereen moeten accepteren, dus ook luie mensen die zichzelf vol vreten en met jou en mij niet willen delen. Het woord ‘levensgenieter’ wordt dan ook vaak gebruikt. Net alsof de maatstaf voor ‘genieten’ pas begint bij het overbodig voeding en drank naar binnen werken. Alsof het zijn van een ‘levensgenieter’ nog geen sterk genoeg argument is, refereren ze dan aan het feit dat je ook ‘mooi’ of ‘gezond’ kan zijn als je wat zwaarder weegt. Vervang het woord ‘genieter’ door misbruiker, en we krijgen al een bijna een realistisch beeld. Laten we gelijk maar even voorop stellen dat gezondheid en schoonheid niet gemeten wordt door middel van gewicht (er zijn te veel factoren die dit beïnvloeden). Je moet niet alleen bewegen omdat je moeder het zegt, maar ook omdat je hierdoor vitaler, soepeler, sterker, fitter, etc. wordt. Zowel fysiek als mentaal. En niet om er ‘goed’ uit te zien. Daarnaast lijkt het wel of we leven in een maatschappij van twee uiterste: of je eet heel gezond en sport veel, of je sport niet en eet wat je wilt. Je kan beide ook met mate doen, gezond leven en evengoed genieten. Zoek een sport die bij je past. Of doe het niet. Je hoeft niet met de hype mee te gaan in de Crossfit of bootcamp.
Door wetenschappelijk onderzoek komen we steeds meer te weten over wat voeding en bewegen voor invloed heeft op het menselijk lichaam. Dit negeren voor je eigen ego zou super naïef, en zelfs een beetje dom zijn. Je kan ook oud worden door niet te sporten/bewegen en een nonchalante levensstijl te hanteren. De vraag is: in welke staat ? Er zij aandoeningen genoeg. Hoe jij met je lichaam omgaat zegt veel over jou als persoon. Geen smoesjes meer, doe je drankje en geniet van het leven, maar kom met je dikke reed ook eens van die bank af en beweeg!