Douwe Bob, douze points!

Bernhard.C.Visser 13 mei 2016

Ergens in het voorjaar is er een week dat mijn vrienden, familie en mijn vriendin mijn geestelijke gezondheid en seksuele voorkeur ernstig in twijfel trekken. Het is zo’n periode dat de Eredivisie voorbij is, de Champions League finale nog ver weg en het EK nog in de verre toekomst. Mijn competitiezucht moet dan worden vervuld worden door iets anders. Mijn eerste strategie om dit zwarte gat aan te pakken was een staarwedstrijd met mijn kat. Echter is winnen een onmogelijke opgave en als hij dan toch het oogcontact verbreekt (en ik dus eindelijk win) wandelt hij in rust naar de vensterbank om frustratievrij te gaan slapen.
Nee, echte competitie kent euforische winnaars en gefrustreerde verliezers. Modder gooien voor de wedstrijd en een net niet gemeend dankwoord voor je tegenstander als je gewonnen hebt. Tijdens de wedstrijd tenenkrommend slecht of politiek correct commentaar en je hebt een echte wedstrijd te pakken. 3 dagen lang mag ik uit het zwarte gat van het competitieloze leven kruipen om te luisteren naar oorverdovend slecht commentaar en mogelijk nog slechtere deelnemers die ik, niet geheel objectief, per direct onder onze Douwe Bob plaats. Het allerliefst ga ik met Nederlandse vlaggetjes op de bank zitten met een stapel stroopwafels en een bos tulpen op tafel.
Gedurende de finale analyseer ik iedere deelnemer. Ik zie de tekenen voor succes in de kleinste details. Cornald Maas die toevallig 3 keer de naam van de favoriet verkeerd uitspreekt, Petra Mede die net 2 graden meer naar Douwe Bob hangt dan naar een ander of de oranje tinten in een ander optreden. Niets, maar dan ook niets staat Douwe Bob in de weg om het Eurovisie Songfestival te winnen. Zelfs niet een beledigde jongeman uit Israel. Daarbij, de organisatie ligt niet in handen van Danny Blind, wat succes ook alleen maar ten goede kan komen.
Gevoed door vaderlands chauvinisme ga ik ook dit jaar uit van de Nederlandse aanstaande triompf. En zoals elk jaar zal ik weer verbaasd en boos reageren op de verloren finale. Maar dat is pas zaterdagavond. Nu ben ik er 100% van overtuigd! Et la Pays-Bas, DOUZE POINTS!