Inburgering

Toen onze familie in 1956 naar Nederland kwam, had nog nooit iemand gehoord van ‘inburgering’ of ‘inburgeringscursus’.
Als we naar het gemeentehuis, ziekenfonds/huis, of postkantoor gingen, stond alles aangekondigd in het Nederlands. Wij hebben ons zelf dus moeten aanpassen en de Nederlandse taal moeten leren, uit eigener beweging en op eigen kracht.
Tegenwoordig zie je bijna geen Nederlandse teksten meer staan in openbare gebouwen, zoals gemeentehuizen en ziekenhuizen.
Alles staat in het Arabisch, Turks, of Somalisch…..!
Multiculturele samenleving is mooi……vooral als de liefde steeds vaker van één kant blijkt te komen……., want dat is naar mijn mening, wat onze maatschappij dreigt te ontwrichten.
Wij, Armeniërs van oorsprong, hebben ons meer dan voortreffelijk aangepast aan de Nederlandse regels, normen en waarden (voor zover die normen en waarden er nog zijn….), zonder onze Armeense identiteit te verliezen of te verloochenen. Bovendien, dat wij de Nederlandse taal meer dan uitstekend beheersen en we soms dagelijks Nederlanders in hun eigen moedertaal, moeten verbeteren….!
Wij zouden als voorbeeld kunnen dienen voor vele nieuwkomers in Nederland!
Mijn credo is dan dus ook: pas je aan, aan het land waar je wenst te gaan wonen en waar je een bestaan wenst op te bouwen, maar houdt je dan wél aan de regels van dat land. Dring dus jouw levenswijze, religie of cultuur niet op.