Debat? Nee, dankjewel

Brieuc 19 mei 2016

Gisteren was het debat over de arrestatie van Ebru Umar in de Tweede Kamer, wat momenteel erg spraakmakend is. Sinds Ebru Umar is opgepakt op zaterdag 23 april, spreekt het hele land over haar. De voorstanders vinden het een goede zaak dat ze is opgepakt, ze vinden haar een haatzaaier en hoopten dat ze in Turkije zou blijven. De tegenstanders van de arrestatie vinden het vrijheidsberoving. Ze is opgepakt wegens beledigingen aan het adres van de Turkse president Erdogan en de tegenstanders vinden het laf dat de president zo zijn critici aanpakt.

Ook in Nederland was er veel tumult over de arrestatie. Op Facebook en Twitter rommelde het al dagenlang. Zowel voor- als tegenstanders lieten zich steeds weer horen in het nieuws.
Zo ook politieke partij DENK, bestaand uit de twee ex-PvdA’ers Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Zij zijn voorstanders van de aanhouding van Ebru Umar in Turkije. Verschillende keren in de afgelopen weken, hebben zij hun standpunt onderbouwd in onder andere Nieuwsuur (26 april). Zij vinden het beledigen van een staatshoofd niet kunnen en stellen dat dit een strafbaar feit is. En hoewel we onze eigen koning ook met enige regelmaat voor gek zetten (LuckyTV), valt er voor het standpunt dat je een staatshoofd niet een ‘geitenneuker’ of ‘hoerenzoon’ zou mogen noemen, wel wat te zeggen.

Goed, waar ik heen wil: gisteren, 18 mei 2016, was het debat in de Tweede Kamer over deze arrestatie. Je zou denken dat dit een uitgelezen mogelijkheid is voor de Kamerleden van de partij DENK (met het oog op de verkiezingen van 2017), om hun standpunten aan te voeren en te verdedigen in een fel debat met de andere Kamerleden.
Maar.. zoals EenVandaag het verwoordde: “Kamerleden Kuzu en Öztürk schitterden vandaag door afwezigheid.”

Wat blijkt: zowel Kuzu als Öztürk hebben zich de ochtend van het debat afgemeld. Ze hadden ‘belangrijkere dingen te doen’. Dit vind ik bijzonder. Als je jezelf wékenlang opstelt als een voorstander van de arrestatie van Ebru Umar, als je óveral je standpunten wilt verkondigen, maar de kans om deze aan te voeren voor de camera’s van de Tweede Kamer laat schieten, lijkt het er wel heel erg op dat je het debat ontwijkt..

Ik kan mij heel moeilijk voorstellen dat Kamerleden Kuzu en Öztürk belangrijkere dingen te doen hadden dan deelnemen aan het debat. Een gemiste kans. Helemaal als je kijkt naar de verkiezingen van volgend jaar.

Niet de beste manier om je verkiezingscampagne mee te beginnen