De vijver die kinderwens-loos Nederland heet.

barthuisman 30 mei 2016

Waarom ik geen kinderen wil? Uhm, moet daar een reden voor zijn dan? Oké, blijkbaar wel. Dus ik begin het uit te leggen. Al snel krijg je de pluspunten van het wél hebben van kinderen op. Klopt, maar ik wil ze niet.
Ik zit al jaren op verschillende dating sites. Op de leukste daarvan begin je gelijk te chatten zodra je gematcht bent. Je kletst over van alles, en de ene keer sneller dan de andere keer komt het op het onderwerp kinderen. Inmiddels heb ik er een filter voor ingesteld: kinderwens, nee. Dus als er staat dat de dame in kwestie er niet aan voldoet, vraag ik of die info nog steeds klopt. Meestal helaas wel. Het lijkt alsof 95% van de Nederlandse vrouwen kinderen wil. Ik vraag niet waarom. Als ik dan meld dat ik geen kinderen wil, is wél bijna altijd de vraag, waarom niet? Nou, omdat ik mijn ADHD niet wil doorgeven, omdat ik mijn tijd en geld liever met mijn toekomstige partner samen besteed, omdat ik graag nog de komende twintig jaar bandjes met haar wil bezoeken op concerten en festivals, omdat er al genoeg mensen op deze aardkloot rondlopen. Genoeg redenen?
Blijkbaar niet. Al snel krijg je de reactie dat ADHD lang niet altijd wordt doorgegeven. (Tja, bij onze familie wel, dat wil ik andere kinderen gewoon niet aan doen). Dat je tijd samen juist saai is zonder kinderen. (Nou, die kinderen wonen ook maar een kwart van je leven in huis hoor). Dat je evengoed gewoon naar festivals kunt en de kinderen naar de oppas. (Ja, moet je wel genoeg verdienen).
Laatst nog op een verjaardag, ging het over kinderen. “Ja, leuk bij anderen”, zei ik. “Wat? Wil je geen kinderen?”, alsof het bijna een must is. Mag je niet gewoon kiezen voor geen kinderen? En bovenstaande herhaalde zich weer, met de toevoeging dat kinderen ook een hele verrijking in je leven kunnen zijn. Klopt, maar dan word ik wel de logeeroom die leuke dingen gaat doen met zijn neefjes/nichtjes, net als ik vroeger had bij mijn kinderloze tantes.
En dan komt er die ene match die geen kinderen wil én van dezelfde muziek houdt. En dan moet dè klik er nog zijn. Waar anderen misschien 50% van de matches overhouden om dè klik te vinden, is de visvijver voor kinderwens-loos Nederland een stuk minder groot. En ik heb begrepen dat de vrouwen die óók geen kinderwens hebben, net zo moeilijk hun match kunnen vinden.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De vijver die kinderwens-loos Nederland heet.
Sluiten