Wil je af van nee-mocratie?Instaleer dan ja-binet!

Heel simpel gezegd roept Henk Rensen in zijn column naar aanleiding van het Oekraïne referendum dat mensen alleen maar nee stemmen uit boosheid en frustratie. Los van dat de verdragstekst gewoon niet kon waarmaken waarvoor deze bedoeld was: mensen zeggen nee als ze ontevreden zijn. Die ontevredenheid is vaak het gevolg van niet serieus genomen worden in problemen die men ervaart.

Wil men dus serieus dat meer mensen ja gaan stemmen, dan moeten politici de problemen die kiezers ervaren serieus gaan nemen, zodat de onvrede en de neiging tot een nee-stem verdwijnen. De schrijver degradeert de achterliggende reden voor de hoe genaamde neiging nee te stemmen en gaat zo voorbij het werkelijke probleem: als je wilt dat de boze nee-stemmer je gaat vertrouwen, moet je dat verdienen door dat vertrouwen te winnen met beleid waar die mensen het gevoel bij hebben dat ook hun belangen belangrijk genoeg zijn om rekening mee te houden en daar lijkt het ten aanzien van te grote groepen in de samenleving toch fout te gaan.

Wil Henk Rensen af van de nee-mocratie, dan moet er in de ogen van veel mensen voor hen een ja-binet komen die verteld dat wat ze graag willen wel mogelijk gemaakt kan worden.