We zijn allemaal verslaafd aan de smartphone!

Jan-Maarten 18 apr 2016

Iedereen zit in 2016 op zijn smartphone, de mens heeft een revolutie ondergaan! We hebben allemaal vierkante ogen, een chronische muisarm of het lach-syndroom gekregen van de Facebookpagina Kortpittig. Het lijkt wel of we allemaal Whatsapp-wolven zijn. Berichten zijn de stukken vlees en wij, mensen zijn de hongerige wolven. Is het allemaal wel zo dringend als we een Whatsapp- bericht binnen krijgen? Eindeloos scrollen aan informatie maakt ons in werkelijkheid helemaal gek. Want wat is de meerwaarde om te weten dat je collega van je zus gisteren een leuke dag heeft gehad? Instagram foto’s die ”geliked” moeten worden is voor vele jongeren een magisch tijdverdrijf. Wederom is het eigenlijk totaal nutteloos, want ja je ziet niks terug van dat hartje dat je gaf aan een klasgenoot van 5 jaar geleden.

Als je in een restaurant zit te dineren wordt er geen smakelijk eten meer gewenst aan elkaar, smartmensen gaan eerst interessant doen op Facebook door een prachtige selfie te maken van hun hoofd met vierkante ogen en lippen als eenden. Wij, smartmensen durven na de maaltijd ook nog eens een bericht op Facebook te zetten dat het zo gezellig was. Jammer, want gezelligheid is voor mij een leuk gesprek, en dan niet op je smartphone met elkaar appen of selfies maken. Is het nu zo moeilijk om de technische diertjes te laten liggen? Eigenlijk wel want de beesten op de Farmville-boerderij moeten ook nog gevoerd worden.

We hebben het nog niet gehad over de vele ruzies die ontstaan door al onze emotieloze en oh zo cliché achtige berichten. Waarom pakken we niet gewoon die ouderwetse belfunctie als iets uit de hand dreigt te lopen. Berichten zijn intonatieloos, dit zorgt ervoor dat je er soms niks van kunt begrijpen. Sarcasme is helemaal lastig om te begrijpen, dit vooral omdat 90% van communicatie niet verbaal plaatsvindt maar juist non-verbaal. Op een streelpaneel snappen we dus niets van al die goed bedoelde grapjes.

Als je ‘s avonds in je bed ligt is het eigenlijk het beste om nog even de dag voor jezelf door te nemen. Maar wij smartmensen moeten natuurlijk nog even onze verslaving koesteren. Dit zorgt weer voor extra informatie waardoor je extra onrustig gaat slapen.
Mijn advies is om ‘s avonds in je bed, ondanks het feit dat het verslavend is gewoon je telefoon weg te leggen!