´Maar Netflix is wel leerzaam, mam!’

FabiënneAdriana 18 apr 2016

Sinds een paar jaar is Netflix een onmisbaar deel van ons leven. Bingewatching is niet meer iets om je voor te schamen, maar juist goede vrijetijdsbesteding. Inmiddels zijn er ter wereld al 75 miljoen leden. In Nederland groeit het aantal leden met de dag, met ouderen, jongeren én kinderen. De laatste categorie is een geval apart: ouders vinden het namelijk moeilijk om in te schatten hoeveel en welke series de kinderen mogen kijken. En is Netflix eigenlijk wel goed voor kinderen? Kunnen ze niet beter een boek lezen? Dit is een vraag die vele ouders zichzelf stellen.

Vele kinderen gebruiken het argument dat Netflix wél leerzaam is, en dat ze niet zomaar breinloos naar de tv of tablet zitten te staren. Bij de oudere generatie hebben tv-series geen goede reputatie: boeken worden eerder als een voorbeeld gezien voor informatie en als een belangrijk deel van de algemene ontwikkeling, en series zijn maar ´verspilling van kostbare tijd´. Voor kleine kinderen staan er genoeg series op die educatief zijn, en aansporen om bijvoorbeeld naar buiten te gaan en te sporten. Voor tieners, echter, zijn zulke series niet meer van toepassing. Maar, wat ik vind, is dat de series voor jongeren en volwassenen juist goed zijn voor de algemene ontwikkeling. Terwijl mijn ouders denken dat ik naar een computerschermpje zit te staren zonder dat ik er beter van wordt, leer ik meer dan dat ik ooit op school zal leren.

Making a Murderer laat mij het rechtssysteem in de Verenigde Staten zien, Suits laat zien hoe het eraan toe gaat in de businesswereld, Sherlock vertelt mij het verhaal van de detective Sherlock Holmes, maar in het moderne Londen, Doctor Who laten vele Britse ´landmarks’ zien en Daredevil en Jessica Jones geven mij een nieuw perspectief op psychologisch en mentaal gebied. Series verrijken het brein meer dan men denkt. Deze aspecten van algemene ontwikkeling leer je niet in de les. Ook al is het entertainment, dit betekent niet dat het totaal geen effect heeft op hoe wij leven en wat wij ervan leren.

Dus mam, laat mij alsjeblieft Netflix kijken en realiseer dat dit geen nutteloze tijdsbesteding is. Net zoals vele andere jongeren vind ik het niet alleen erg amuserend, maar merk ik ook in het echte leven dat ik aspecten van series herinner en kan gebruiken. Dankjewel Netflix.